Ineklerin sütü neden azalır?

İçindekiler:

  1. Ineklerin sütü neden azalır?
  2. Süt ineğine ne kadar yem verilir?
  3. Inek sütünde yağ oranı neden düşer?
  4. Süt ineklere hangi yemler verilmeli?
  5. Ineklerde hangi iki meme daha fazla süt verir?
  6. İnek sütünün bileşimi hangi faktörlere bağlı olarak değişebilir?
  7. Inek nasıl beslenir?
  8. Süt kuru maddesi nedir?
  9. Memenin salgısı olan sütün yapım yeri neresidir?

Ineklerin sütü neden azalır?

Memelerin mikropların etkisiyle iltihaplanması ve eğer tedavi edilmezse kuruması anlamına da gelen mastitis hastalığı sonucu süt üretimi aksar ve verim düşer. Dört loptan oluşan bir memenin bir lobunun kuruması o ineğin süt üretiminin dörtte bir oranında azalması demektir.

Süt ineğine ne kadar yem verilir?

Normal olarak süt sığırlarının rasyonları % 60 kesif yem, @ kaba yemdir. Bir ineğin günde tüketeceği kaba yem miktarı canlı ağırlığının % 2,5 ila 4,5 u kadardır. Günlük silaj yemi tüketiminin 30- 35 kg ;ı aşmamasına dikkat edilmelidir. Günlük kesif yem miktarı ise vücut ağırlığının % 2-3ü kadardır.

Inek sütünde yağ oranı neden düşer?

Rasyonda nişasta miktarının artması protein oranını arttırırken yağ oranının düşmesine neden olur. Yüksek kesif yem kullanılan dönemlerde ve özellikle kaba yem olarak sadece mısır sılajı kullanıldığı durumlarda rasyona bazı tampon maddeler (soda) eklenmesi yağ oranının düşmesini engelleyebilir.

Süt ineklere hangi yemler verilmeli?

Kuru madde olarak, bir ineğin canlı ağırlığının % 1.5'i kadar kaba yem verilmesi günlük ihtiyacını karşılar. Yeşil yemler, kuru otlar, hasıllar, silajlar, hasat artıkları ve sanayi yan ürünleri süt ineklerine verilen kaba yemlerdir.

Ineklerde hangi iki meme daha fazla süt verir?

Arka meme bezi memenin %60 ını, ön meme bezi memenin %40' ını meydana getirir. Arkadaki bezler öne göre hem büyük hem ağır hem de fazla süt verirler (2, 19, 37).

İnek sütünün bileşimi hangi faktörlere bağlı olarak değişebilir?

Süt kompozisyonu, genetik yapı, çevresel faktörler, laktasyon safhası, hastalıklar, mevsim, yaş, üretim seviyesi gibi beslenme dışındaki faktörlerce de etkilenmektedir.

Inek nasıl beslenir?

İneklerin Beslenmesi İnekler günlük 40 - 60 kilo arasında su içerler. 1 kiloluk süt üretimi için 3 litre su içmeleri gerekir. Besinleri kaba yemler ve kesif yemler olarak iki çeşittir. Yemlerin üçte ikisi yonca gibi kuru otlardan oluşmalı ve fabrika yemi en fazla üçte bir oranında verilmelidir.

Süt kuru maddesi nedir?

Söz konusu bu süt çeşidinin kuru maddesi %10.5-14.5, yağ oranı %2.5-6.0, protein oranı %2.9-5.0, laktozoranı %3.6-5.5, mineral madde oranı %0.6-0.9, bileşiminebağlı olarak asitliği 6.2-8.9oSH ve yoğunluğu 1,028-1,039 g/ml arasında değişir.

Memenin salgısı olan sütün yapım yeri neresidir?

Memede sütün salgılanması alveollerde meydana gelir. • Alveoller birleşerek lobülleri, lobüller birleşerek de lobları meydana getirir.