Rahim ağzı kanserine neden olan virüs?

İçindekiler:

  1. Rahim ağzı kanserine neden olan virüs?
  2. Rahim ağzı yarası kansere neden olur mu?
  3. Rahim ağzı kanserinden nasıl korunulur?
  4. Rahim kanseri taraması nasıl yapılıyor?

Rahim ağzı kanserine neden olan virüs?

Rahim ağzı kanserine neden olan Human Papiloma Virüsü'nün (HPV) çok yaygın görülen, belirti göstermeyen ve cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyon olduğunu dile getiren Jinekolojik Onkoloji ve Kadın Hastalıkları Cerrahisi Uzmanı Doç.

Rahim ağzı yarası kansere neden olur mu?

Rahim ağzı yarası kanserleşir mi Her rahim ağzı yarası kanser olacak diye bir durum yoktur. Rahim ağzı yaralarında mutlaka smear testi yapılmalı. Test sonucunda hücrelerde değişim varsa daha ileri testler, örneğin kolposkopi ve biyopsi yapılabilir.

Rahim ağzı kanserinden nasıl korunulur?

Sağlıklı beslenme, bol meyve ve sebze tüketimi, yeterli mineral ve vitamin takviyesi, vücudun HPV ile mücadelesine katkı sağlar. 21 yaşından sonra tüm kadınların yıllık jinekolojik muayene ile her yıl düzenli olarak smear ve HPV testi yaptırmaları erken teşhis için çok önemlidir.

Rahim kanseri taraması nasıl yapılıyor?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.