Senedin düzenleme tarihi sonradan atılır mi?

İçindekiler:

  1. Senedin düzenleme tarihi sonradan atılır mi?
  2. Senette düzenleme tarihi olmazsa ne olur?
  3. Bonoda düzenleme tarihi nereye yazılır?
  4. Tediye tarihine ne yazılır?
  5. Senet sonradan doldurulabilir mi?
  6. Vade tarihi olmayan senet geçerli midir?
  7. Bonoda vade nereye yazılır?
  8. Bonoda düzenleme tarihi zorunlu mu?
  9. Senette vade zorunlu unsur mudur?
  10. Senette ödeme tarihi zorunlu mu?
  11. Boş senet imzalatmak suç mudur?
  12. Tarih yazmayan senet gecerli olur mu?
  13. Bonoda vade olur mu?
  14. Bonoda vade var mı?

Senedin düzenleme tarihi sonradan atılır mi?

Açık bono düzenlenmesi yasaya aykırı olmadığından tanzim tarihi boş olarak imzalanan senedin tanzim tarihinin sonradan yazılması mümkündür. Yazılan tanzim tarihinin anlaşmaya aykırı doldurulduğu hususu ise ancak yazılı belgeyle kanıtlanabilir.

Senette düzenleme tarihi olmazsa ne olur?

Düzenlenme tarihi, bonoda bulunması gereken unsurlar arasında sayılmıştır. ... Bu nedenle düzenlenme tarihi yazılı olmayan bononun doldurularak, zorunlu unsurları tamamlanmak suretiyle kambiyo senedi vasfıyla işlem yapılmasında yasaya aykırı bir durum bulunmamaktadır.

Bonoda düzenleme tarihi nereye yazılır?

Senedin ön yüzünde herhangi bir yerde yazılı olan tarih düzenleme tarihi olarak kabul edilmelidir. Düzenleme tarihi yazılı olmayan senet bono niteliğinde olmadığından protesto keşidesi de mümkün değildir.

Tediye tarihine ne yazılır?

Tediye tarihi, bir para borcunun ödeneceği tarihi ifade etmekle birlikte, hukuki niteliği TTK m. 776, f. 1/c anlamında vade değildir. Zira bonoda yazılı bir tarihin, vade olarak yorumlanabilmesi içinazından senedi eline alan herkes için, söz konusu tarihte senedin ödeneceğinin anlaşılması gerekir.

Senet sonradan doldurulabilir mi?

”Açık bono düzenlenmesi yasaya aykırı olmadığından tanzim tarihi boş olarak imzalanan senedin tanzim tarihinin sonradan yazılması mümkündür. Yazılan tanzim tarihinin anlaşmaya aykırı doldurulduğu hususu ise ancak yazılı belgeyle kanıtlanabilir.”

Vade tarihi olmayan senet geçerli midir?

“TTK'nun 776. maddesi uyarınca; vade, bononun unsurlarından olsa da aynı Kanun'un 777/2. maddesi gereğince vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bono sayılır. ...

Bonoda vade nereye yazılır?

Senedin üst kısmında 'vade' ve 'tediye tarihi' bulunan bölümde, tediye tarihi bölümüne düzenleme tarihinin ayrıca; ikinci kez yazılmış olması da yazım sırasındaki düzensizlikten kaynaklandığı için senedin bono niteliğini değiştirmez, protesto edilebilir.

Bonoda düzenleme tarihi zorunlu mu?

Yargıtay bonoda düzenlenme tarihinin mutlaka gerçek olması şartını aramamıştır. Düzenlenme tarihinden önce veya sonra düzenlenen bono da geçerlidir. Düzenlenme yeri gösterilmeyen bono TTK 777/4. Maddesi gereği düzenleyenin adının yanında yazılı olan yerde düzenlenmiş sayılacaktır.

Senette vade zorunlu unsur mudur?

Bunlar; “Bono” ya da “emre muharrer senet” ibaresi, kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödeme vaadi, vade, ödeme yeri, lehtar, düzenleme yeri ve tarihi, düzenleyenin imzasıdır. ... Bunlardan vade ve ödeme yeri esaslı şekil şartlarından değildir. Sayılan zorunlu şekil şartlarının yanında seçimlik şartlar da vardır.

Senette ödeme tarihi zorunlu mu?

TTK 777.maddesi '' vadesi gösterilmemiş bir bono görüldüğünde ödenmesi şart bir bonodur'' demektedir. Yine TTK 704.maddesinde '' görüldüğünde ödenecek bononun tanzim tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödenmek üzere ibrazı zorunludur '' demektedir.

Boş senet imzalatmak suç mudur?

Kendi alacağını tahsil etmesine rağmen alacaklı kısmı boş senedi doldurarak başka bir alacaklıya veren kişi ve senet alacaklısı gözüken kişi resmi evrakta sahtecilik suçunu işlemiş olur.

Tarih yazmayan senet gecerli olur mu?

Tanzim tarihi bulunmayan senetlerin yasal olarak herhangi bir geçerlilikleri söz konusu değildir ve bono olarak da kabul edilmemektedir. Bu tarih, senedin düzenlendiği zamanı ifade etmektedir.

Bonoda vade olur mu?

Bonoda vade esaslı şekil şartı değildir. Yani vadenin belirtilmemesi bonoyu geçersiz hale getirmeyecektir. “Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır.” TTK 776/2Bonoda vade türleri 4 başlık altında incelenebilir.

Bonoda vade var mı?

Vadesi gösterilmemiş olan bono, görüldüğünde ödenmesi şart olan bir bono sayılır. Bu durumda bononun düzenleme tarihinden itibaren 1 yıl içinde ödenmek üzere ibraz edilmesi gerekmektedir.