Karayolunda kaplama ne demek?

İçindekiler:

  1. Karayolunda kaplama ne demek?
  2. Şev ne demek?
  3. Karayolu Enkesit nedir?
  4. Enkesit çizimi nasıl yapılır?
  5. Şev kazığı nasıl çakılır?
  6. Çatı eğimi nasıl hesaplanır?
  7. Şev ölçüsü nedir?
  8. Şev stabilitesi ne demek?
  9. Klas tespiti ne demektir?

Karayolunda kaplama ne demek?

TAŞIT YOLU (KAPLAMA) Taşıt Yolu (Kaplama): Karayolunun genel olarak taşıt trafiğince kullanılan kısmına “taşıt yolu (kaplama)” denir.

Şev ne demek?

Şev, eğimli yüzey anlamında da kullanılmaktadır. Şevler insan eliyle oluşturulabilir veya doğal halde bulunabilir. Doğal halde bulunan şevlere “yamaç” ya da “doğal şev” insan eliyle oluşturulan şevlere ise “yarma veya dolgu şevi” ya da “yapay şev” adı verilir.

Karayolu Enkesit nedir?

Enkesit, boykesit doğrultusuna dik bir düzlemde kalan araziye ait bilgileri içerir. Yol eksenlerinin daha önce belirtilmiş noktalarında eksene dik yönde ve eksenin her iki tarafında ihtiyaca göre 10-50 m. genişlikteki karakteristik noktalar ölçülür.

Enkesit çizimi nasıl yapılır?

Enkesitlerin Çizimi 1. Enkesit kırmızı çizgisinin bir parçası olan platform tesviye çizgisi yatay olarak çizilir ve eksene karşılık gelen orta nokta işaretlenip buradan, kesikli noktalı bir düşey eksen çizgisi çizilir.

Şev kazığı nasıl çakılır?

Şev Kazıklarının Çakılması Düşey ve yatay kurbalar ile yatay kurbalara ait birleşme eğrilerinin bulunduğu yerlerde bu kazıklar daha sık aralıklarla çakılır. Yatay kurbanın enine yükseltmenin başlangıç ve bitiş noktaları ile maksimum noktalarda şev kazığı mutlaka çakılmalıdır.

Çatı eğimi nasıl hesaplanır?

Çatı eğimi hesabı için formül olarak: karşı dik kenarın (yükseklik), komşu dik kenara (uzunluk) bölünmesiyle elde edilen sonucun 100 ile çarpılmasıyla yüzdelik eğim elde edilir. Karşı dik kenar olarak belirttiğimiz yükseklik çatılarda mahya yükseliğini ifade etmektedir.

Şev ölçüsü nedir?

Şev ölçüsü Ne Demek Şev ölçüsü Eğik yüzeylerin yatayla yaptıkları açının kotanjant olarak değeridir.

Şev stabilitesi ne demek?

Şev stabilitesi, yamaçlarda duyarlılığın olup olmaması durumuna denir. Şev "Açık işletmelerdeki basamaklarda kazı yapılan alnın (alın düzleminin) yatay düzlemle yaptığı dar açı" dır.

Klas tespiti ne demektir?

Temel zemini üzerinde kalan toprağın ya da zemin fazlasının kazılarak alınması işlemine KAZI ya da HAFRİYAT denir. ... Kazı yapılan zemin cinslerinin ve sınıflandırılmasının arazi üzerinde belirlenmesine "Klas Tespiti" denir. Zemin klası % olarak tespit edilir ve kullanılır.