Çoyr yazıtında ne yazıyor?

İçindekiler:

  1. Çoyr yazıtında ne yazıyor?
  2. Moyen Çor Kağan hangi devletin hükümdarıdır?
  3. Devlet dağıldıktan sonra Uygurlar hangi topluluklara katılmışlardır?
  4. Uygur Devletinin en parlak dönemi kimin dönemidir?
  5. Uygurları dini nedir?

Çoyr yazıtında ne yazıyor?

Yazıtın içeriği ise atlarını ve davarlarını (yani mal-mülklerini) bırakıp ayrılan (yani ölen) Tun Bilgä ve Tun Yägän Ärkin'in geride kalanlara İlteriş Kağan'ın kağanlığını tanımak suretiyle mutluluk içinde yaşayacaklarını öğütlemesinden ibarettir.

Moyen Çor Kağan hangi devletin hükümdarıdır?

Büyük Türk Tarihi. Moyen-Çor Kağan, bir Uygur hükümdarıdır. 747-759 yılları arasında hüküm sürmüştür. Kutlug Bilge Kül Kağan ölünce (747) yerine oğlu Moyen Çor geçti.

Devlet dağıldıktan sonra Uygurlar hangi topluluklara katılmışlardır?

Devleti yıkılan Uygurların bir kısmı çeşitli yerlere göç ederek yerleştiler. Uygurlar, XII. Yüzyıl başlarında Moğolların egemenliğine girdiler. “ Uygurlar, Moğol egemenliğinde yaşarken Araplarla Çinliler arasında yapılan Talas Savaşı (751)'ndan sonra Müslüman olmuşlardır.”

Uygur Devletinin en parlak dönemi kimin dönemidir?

Kutluk Bilge Kül Kağan'ın ölümünden sonra yerine Uygurların en parlak dönemini oluşturan oğlu Moyen-Çur (747-759) geçmiştir. Moyen-Çur (Bayan-Çur) Dönemi: Moyen-Çur başa geçtiğinde Çin'de büyük bir karışıklık yaşanmaktaydı.

Uygurları dini nedir?

Uygurlar yukarıda bahsedilen dönemlerde çeşitli dini inançları benimsemişlerdir. Animizm ve Totemizm temelinde gelişen Şamanizm inancı onların en eski dinleri olmuştur. İlerleyen süreçlerde Budizm, Maniheizm ve Hıristiyanlık gibi inanç sistemleri de Uygurların dini hayatlarında önemli izler bırakmıştır.