Diyabet hastalarında HbA1c kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Diyabet hastalarında HbA1c kaç olmalı?
  2. 3 aylık şeker ne demektir?
  3. HbA1c ye göre ortalama glukoz kaç olmalı?
  4. Hesaplanmış ortalama glukoz değeri kaç olmalı?
  5. Tahmini ortalama glukoz değeri ne olmalı?
  6. HbA1c ne demek Kanda?
  7. HbA1c 67 ne demek?

Diyabet hastalarında HbA1c kaç olmalı?

Eğer HbA1c test sonucunuz, %6, 5 veya daha yüksek bir değerde ise, şeker hastalığınız var demektir. %8'in üzerinde bir HbA1c seviyesi varsa, diyabetin iyi kontrol edilmediği ve diyabet komplikasyonları geliştirme riskinizin daha yüksek olduğu manasına gelir.

3 aylık şeker ne demektir?

Hemoglobin A1C olarak ta bilinen HbA1C testi, son 3 ayda alyuvarlardaki hemoglobine bağlanan şeker (glukoz) miktarını tespit eder. Özellikle diyabet hastalığının teşhisi ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak için kullanılır. Diyabet riski taşıyan kişilerin mutlaka HbA1C testi yaptırması önerilmektedir.

HbA1c ye göre ortalama glukoz kaç olmalı?

Yüzdelik olarak verilen HbA1c değeri, kan glukozu ile doğrudan orantılıdır. Örneğin HbA1c değerinin 6 olması, kişinin son 2-3 aylık dilimdeki ortalama kan glukoz seviyesinin 126 mg/dL olduğu anlamına gelir. HbA1c değerinin 8 olduğu durumda bu sayı 183'e, 10 olduğu durumda da 240'a yükselir.

Hesaplanmış ortalama glukoz değeri kaç olmalı?

Uluslararası tanı kriterlerine göre sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz değerinin 70-100 mg/ dl, tokluk kan glukoz değerinin ise 140 mg/ dl değerinin altında olması beklenir.

Tahmini ortalama glukoz değeri ne olmalı?

Tahmini ortalama glukoz değeri 126 mg/dl'dir.

HbA1c ne demek Kanda?

HbA1C kan glukoz seviyesine ilişkin 2-3 aylık ortalama düzeye ulaşılabilmesini sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Kandaki glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksek olması, kan şekerinin uzun bir süreç boyunca yüksek seyrettiğinin kesin ve önemli bir göstergesidir.

HbA1c 67 ne demek?

Sağlıklı bir kişide HbA1c değeri, 5,7 ve altı olarak kabul edilir. Eğer kişinin test sonucu 5,7-6,4 aralığında ise kişide prediyabet (gizli şeker) vardır. Bu durumun anlamı, kişinin ilerde şeker hastası olma ihtimalinin yüksek olduğudur.