İftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?

İçindekiler:

  1. İftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?
  2. İftira atmanın cezası var mı?
  3. Isnat ve iftiralara karşı koruma nedir?
  4. İftiraya uğrayan nasıl ifade vermeli?

İftiraya uğrayan memur hukuken ne yapmalı?

İFTİRAYA UĞRAYAN MEMUR NASIL KORUNUR? Konuyla ilgili yasal düzenlemelere göre, yapılan soruşturma veya yargılama sonucunda memurun iftiraya uğradığı ortaya çıktığında; Merkezde bu memurun en büyük amiri (illerde ise vali), isnatta bulunanlar hakkında kamu davası açılmasını Cumhuriyet Savcılığından ister.

İftira atmanın cezası var mı?

İftira suçu ve cezası suç unsurlarının oluşması ve mahkemede kanıtlanması ardından düzenlenir. İftira atılan tarafın tanınan ve saygınlığı olan bir kişi olması, verilecek cezanın daha fazla olmasına sebep olur. İftira suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezasıdır.

Isnat ve iftiralara karşı koruma nedir?

Devlet Memurları Kanununun 25. maddesi devlet memurunun haksız isnat ve iftiralara karşı korunması amacıyla yapılan bir düzenlemedir. Haksız isnatların ve iftiraların soruşturma veya yargılamanın tabi olduğu kanuni işlem sonucunda sabit olmadığı ortaya çıkar ise suç duyurusunda bulunulması zorunludur.

İftiraya uğrayan nasıl ifade vermeli?

İftira suçuna maruz kalan kişi, iftiraya uğradığını kanıtlayacak delillerle birlikte asliye ceza mahkemesine dilekçe yazmalı, dilekçesinde incelenmesi gereken konuları açıkça ifade etmelidir.