Boşanma bittikten sonra nafaka ne zaman başlar?

İçindekiler:

  1. Boşanma bittikten sonra nafaka ne zaman başlar?
  2. Hangi durumlarda nafaka ödenir?
  3. Iştirak nafakası geriye dönük istenebilir mi?
  4. Çocuklara nafaka vermek zorunlu mu?

Boşanma bittikten sonra nafaka ne zaman başlar?

Tedbir nafakası, boşanma veya ayrılık davasının açıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar ve boşanma hükmünün kesinleştiği güne kadar devam eder. Uygulamada tedbir nafakası genel olarak dava tarihinden başlamak üzere ileride artırma, eksiltme veya ortadan kaldırma hakkı saklı tutularak verilmektedir.

Hangi durumlarda nafaka ödenir?

Yoksulluk ve yardım nafakası gibi nafaka türleri evlilik birliğinin sonlandırılması durumunda maddi sıkıntı yaşayacak taraflara verilmektedir. Nafaka verilmesi için ödeme yapacak olan tarafın yeterli aylık gelire ve mal varlığına sahip olması gerekmektedir.

Iştirak nafakası geriye dönük istenebilir mi?

Mahkeme tarafından müşterek çocuk ya da çocuklar lehine hükmedilen iştirak nafakası dava tarihinden itibaren ödenmek üzere hükmolunur. ... İcra takibi başlatılması dava açılma tarihinden itibaren hükmedilen iştirak nafakasını geriye dönük olarak talep edilebilir.

Çocuklara nafaka vermek zorunlu mu?

İştirak Nafakası (Çocuk İçin Nafaka) İçin Talep Zorunlu Mudur? Boşanma davasının açılması ile mahkeme öncelikli olarak çocukların himayesine ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür. Bu hususta herhangi bir talep olmaksızın mahkemece re'sen (yani kendiliğinden) karar vermek zorundadır.