Bozuk pekmez yenir mi?

İçindekiler:

  1. Bozuk pekmez yenir mi?
  2. Bozuk pekmez nasıl anlasilir?
  3. Pekmez zararlı mı?
  4. Iyi pekmez nasıl anlasilir?
  5. Pekmez kanser yapar mı?
  6. Pekmez ne kadar tüketilmeli?
  7. Pekmez ısınınca kanserojen olur mu?

Bozuk pekmez yenir mi?

Genellikle yazdan yapılan veya bir şekilde fazlaca alınan pekmezi saklamakta oldukça dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü kavanozdaki pekmezin üzerinde köpüklenme başladıysa bozulmaya başladığı anlamına gelir ve bozuk pekmez tüketmek çok zararlıdır.

Bozuk pekmez nasıl anlasilir?

Anlamak gayet basittir. Bozulmamış pekmez içerisine batırılan kaşığın üzerindeki pekmezin rengi açık kahverengi olur. Bozulmuş pekmez ise kaşığın üzerinde koyu kahverengi hatta neredeyse siyah renk bırakır ve kolay akmaz. Pekmez kavanozunun dibinde tortu kalınlaşmışsa bu da bozulmanın göstergesidir.

Pekmez zararlı mı?

Pekmezdeki basit şekerler kana hızlı karıştığından, diyabeti olan bireylerin şeker ve bal gibi pekmezi de fazla tüketmemesi önerilmektedir. Mineral miktarının fazla ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle hamile ve emziren anneler ile iyileşme dönemindeki hastaların diyetinde olması gereken bir besindir.

Iyi pekmez nasıl anlasilir?

Doğallığını tespit etmek için bir bardağa pekmez alındıktan sonra üzerine su ilave edilmelidir. Su dökülme esnasında pekmezin rengi suya karışıyor ve rengini suya veriyorsa gerçek pekmezdir. Ancak suyu dökerken pekmez dipte kalıyor ise bu durumda şekerden yapılmıştır. Pekmez organik değildir.

Pekmez kanser yapar mı?

Yüksek ısıya maruz kalan pekmez kanserojendir. Kısa sürede pekmez üretmek için yüksek sıcaklık kullanılır ve bunun sonucunda pekmezin HMF değeri yükselir. Geleneksek yöntemlerle üretmek en sağlıklı ve doğru olanıdır. Düşük sıcaklıkta, uzun sürede yapılır ve son derece sağlıklıdır.

Pekmez ne kadar tüketilmeli?

Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi önerilmektedir. Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.

Pekmez ısınınca kanserojen olur mu?

- Pekmezin üretimi sırasında yüksek ısılarla karşılaşmaması gerekiyor. Düşük ısıda pişmiş pekmez çok sağlıklı. Yüksek ısıda pişen ise kansorojen.