Köy altı yerleşme nedir?
İçindekiler:
- Köy altı yerleşme nedir?
- Oba hangi bölgelerde görülür?
- Oba en çok nerede bulunur?
- Divan tipi yerleşme nedir?
- Mezra Osmanlıca ne demek?
- Türkiye'de köy altı yerleşmeleri nerelerde görülür?
- KOM ve dam nedir?
- Devamlı kır yerleşmeleri nelerdir?
- Çizgisel yerleşmelere daha çok nerelerde rastlanır?
- Geçici yerleşmeler nelerdir?
Köy altı yerleşme nedir?
Kabaca 50 kişiden fazla nüfusu geçindiremeyecek kadar küçük bir alanda ve bağlı bulunduğu köyün idari sınırları içinde olmasına rağmen, köyde yaşayanların daimi olarak kullandığı sahaların dışında kalan ve o sahadan mutlaka bir röliyef ile ayrılmış başka bir geçim sahasında, çoğunlukla tarım yapılan bir yerleşme ...
Oba hangi bölgelerde görülür?
Ağıl,Dam,Oba Küçükbaş hayvanların gecelemesi için yapılmış olan,etrafı çit ya da taş duvarla çevrili yerleşmelere ağıl denir.Doğu Anadolu'da yaygındır. Küçük çaplı tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yapıldığı yerleşmeler damlardır.Ege bölgesi ile Göller yöresinde yaygındır.
Oba en çok nerede bulunur?
Oba, göçebe yaşayan ailelerin hayvancılık yapmak amacıyla oluşturduğu geçici yerleşmelere denir. Genellikle çadırlardan oluşan bu yerleşmelerin sayıları giderek azalmaktadır. Ülkemizde Orta Karadeniz'in güneyinde ve Toros Dağları'nın bazı kesimlerinde oldukça yaygın olan bu yerleşmelere Doğu Anadolu'da da rastlanır.
Divan tipi yerleşme nedir?
Osmanlı devrinde köy ile nahiye arasında bir yerleşim yeri olan divan, günümüzde tek başına muhtarlık olamayacak kadar küçük olan birkaç mahallenin bir muhtarlık altında toplanıp köy yapıldığı yerleşme tipinin adıdır. (bu türden diğer terimler arasında çiftlik, mezra, mahalle sayılabilir).
Mezra Osmanlıca ne demek?
mezra', mezraa ::: (a. i. zer'den. c. : mezâri') : ziraat olunacak, ekilecek tarla, yer. Ed-dünyâ mezraat-ül-âhire (dünya, âhi-retin ekeneğidir) : dünyâda ne ekersen, âhirette onu biçersin.
Türkiye'de köy altı yerleşmeleri nerelerde görülür?
Genellikle Trakya, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu'da yaygındır. MEZRA: Tarım ve hayvancılığın yapıldığı köy altı yerleşmelerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak görülürler. DİVAN: Samsun – Bolu hattında görülen, tahıl tarımının yapıldığı mahalle tipindeki köy altı yerleşmelerdir.
KOM ve dam nedir?
Dam, yapıları dış etkilerden korumak amacıyla , üzerlerine yapılan çoğu kiremit kaplı bölüm. Ahır diyebiliriz. Kom ise geçici yerleşmelerdir. Doğu Akdeniz Bölgesi'nde yaygın olarak bulunur.
Devamlı kır yerleşmeleri nelerdir?
Köyden küçük yerleşmeler, yapılan ekonomik faaliyetlere göre geçici ya da sürekli yerleşme özelliği göstermektedir. Yayla, kom, ağıl, oba, dam ve dalyan geçici yerleşme; çiftlik, mahalle, mezra ve divan ise sürekli yerleşme kapsamında değerlendirilebilir.
Çizgisel yerleşmelere daha çok nerelerde rastlanır?
Bu tür yerleşmelere daha çok düzlüklerde rastlanır. Çizgisel yerleşmeler, deniz kıyısı, akarsu boyu ya da bir yol boyunca uzanan yerleşmelerdir. Amasya şehri, Yeşilırmak boyunca çizgisel yerleşme örneği gösterir. kenarlarına kurulduğu ve yola paralel uzandığı için, bu tür yerleşmelerin şekli yıldıza benzetilmektedir.
Geçici yerleşmeler nelerdir?
2-Geçici Yerleşmeler: Ülkemizde kır yerleşmelerinin, ekonomik açıdan tamamlayıcısı olarak gelişmiş, ekonomik faaliyetin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu yerleşmelerdir. Yayla, mezra, oba, kom, ağıl gibi adlar verilen geçici yerleşmeler Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Ayrıca okuyun
- Edebiyat ve toplum ilişkisi nedir?
- Ok Google deyince neden açılmıyor?
- Yüksekokul mezunu akademisyen olabilir mi?
- Stereojenik Merkez nedir?
- Vitamin C nasıl alınır?
- Jel tırnak abdeste engel mi?
- Müslüman erkek saç uzatabilir mi?
- Ateş olup olmadığını nasıl anlarız?
- Regular fit slim fit ne demek?
- Güneş neye benzer?