Bebeklerde demir takviyesine ne zaman başlanmalı?

İçindekiler:

  1. Bebeklerde demir takviyesine ne zaman başlanmalı?
  2. Bebeklerde kan ilacı kullanılmalı mı?
  3. Yeni doğan bebeğe kan damlası ne zaman verilir?
  4. Bebeklere kan ilacı neden verilir?
  5. Bebeklere demir damlası ne kadar verilmeli?
  6. Bebeklerde kan ilacı dışkının rengini değiştirir mi?

Bebeklerde demir takviyesine ne zaman başlanmalı?

Bebekleri ve çocukları demir yetersizliğinin olumsuz etkilerinden korumak için bebeklere demir desteği verilmektedir. Tüm bebeklere 4. aydan 1 yaşa dek ücretsiz demir desteği sağlanması ve anemik bebeklerin tedavilerinin yapılması amaçlanmaktadır.

Bebeklerde kan ilacı kullanılmalı mı?

Bütün bebeklere anne çocuk sağlığı merkezlerinde demir ilacı (kan damlası) ücretsiz olarak verilmektedir. Demir eksikliğinin belirtileri; huzursuzluk, iştahsızlık, uyku bozuklukları, ciltte solukluk, toprak yeme, buz yeme şeklinde görülebilir.

Yeni doğan bebeğe kan damlası ne zaman verilir?

Yaşamın ilk yılında bir kez mutlaka tam kan sayımına bakmak gerekir. Ülkemizde her bebeğe sağlık bakanlığının önerisiyle zamanında doğmuş olan bebeklere 4. Ayda rutin olarak demir damlası başlanıyor.

Bebeklere kan ilacı neden verilir?

Çocuklarda demir eksikliğini tespit etmek için kan sayımı ve ferritin yani demir deposuna mutlaka bakmak gerekir. Ferritin ve hemoglobin değerinin düşük olması demir eksikliği anemisinin önemli bir göstergesidir. Demir eksikliği anemisi olan çocuğun yaşına göre demir damlası ya da şurup şeklinde verilir.

Bebeklere demir damlası ne kadar verilmeli?

Buna göre miadında doğan bebeklere 4 aydan sonra, 1 mg/kg/gün dozunda; prematüre ve 2500 g altında doğan bebeklere 2 aydan sonra 2 mg/kg/gün dozunda elementer demir içeren damlalar başlanarak, 1 yaşına kadar demir profilaksisine devam edilmesi önerilmektedir.

Bebeklerde kan ilacı dışkının rengini değiştirir mi?

Bebeğiniz için demir takviyesi kullanılmanız da dışkıda siyah renge neden olabilir. Bebeğinizin kakasının rengi açık griye yakın ise bu durum safra asitlerinin yetersizliğinden yani sindirim sorunlarından kaynaklanıyor olabilir.