Mahkemede verilen ara karar ne demek?

İçindekiler:

  1. Mahkemede verilen ara karar ne demek?
  2. Ara karar ne oluyor?
  3. Idari yargıda ara karar ne demek?
  4. Hangi ara kararlara itiraz edilebilir?
  5. Ara kararlar tek başına temyiz edilebilir mi?
  6. Mahkeme kac gunde olur?
  7. Idare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?
  8. Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?
  9. Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulan kanun yollarına ne denir?

Mahkemede verilen ara karar ne demek?

Bilirkişiyi ret talebinin kabulüne veya reddine ilişkin hakim kararı (m.272/4) ; Zamanaşımı definin reddine ilişkin karar ; Yargılamanın iadesi talebinin kabulü ve yeniden yargılama yapılması hakkındaki karar (m.380/1) gibi kararlar ara karardır.

Ara karar ne oluyor?

ara kararı ne demek? Bir davanın bakılmasını kolaylaştırmak için yargıdan önce önlem niteliğinde verilen karar. Duruşma sırasında, iki yanın dinlenmesinden sonra verilen karar.

Idari yargıda ara karar ne demek?

Ara kararlar, esas hakkında karar verebilmek için usule yönelik olarak verilen ve yargılamayı ilerletip kolaylaştıran kararlardır. Nihai karar ise yargılamaya son veren kararlardır.

Hangi ara kararlara itiraz edilebilir?

İtiraz kural olarak, hakim kararlarına karşı gidilebilen bir yoldur. Bununla birlikte kanunun gösterdiği hallerde mahkeme ara kararlarına karşı da itiraz yoluna gidilebilir. Tutuklama, hükmün açıklanmasının geri bırakılması gibi kararlara karşı bu yola başvurulabilir.

Ara kararlar tek başına temyiz edilebilir mi?

Yargılamaya son veren ve hakimin davadan elini çekmesi sonucunu doğuran ilk derece mahkemelerinin verdiği nihai kararlara karşı kural olarak temyiz yoluna başvurulabilir. Şu halde, ara kararlar tek başına temyiz edilemez, ancak asıl hükümle birlikte temyiz edilebilir (HUMK. 427/I, c.1).

Mahkeme kac gunde olur?

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

Idare mahkemelerinde dava açma süresi kaç gündür?

İdare tarafından size yazılı bildirim (tebligat) yapılmasını takiben vergi mahkemelerinde 30, idare mahkemelerinde veya Danıştayda 60 gün içerisinde dava açmanız gerekir. Bu süreler dışında özel kanunlarda düzenlenen dava açma süreleri de vardır.

Kesinleşmiş karara itiraz var mıdır?

Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kesin nitelikteki kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi Cumhuriyet başsavcılığı, re'sen veya istem üzerine, kararın kendisine verildiği tarihten itibaren otuz gün içinde kararı veren daireye itiraz edebilir. Sanığın lehine itirazda süre aranmaz.

Kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı başvurulan kanun yollarına ne denir?

Olağanüstü kanun yolları, kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilen bir yoldur. Hukuk yargılamasında Olağanüstü Kanun Yolları; Yargılamanın yenilenmesi (Kanun yararına temyiz).