Bağ dokusu nelerden meydana gelir?

İçindekiler:

  1. Bağ dokusu nelerden meydana gelir?
  2. Retiküler lif nerede bulunur?
  3. Kollajen lifler nerede bulunur?
  4. Kıkırdak dokuda kan damarı bulunur mu?
  5. Kemikler hangi dokunun sertleşmesi sonucu oluşur?
  6. Osteosit osteoblast osteoklast nedir?
  7. Kemik hücreleri nelerdir?

Bağ dokusu nelerden meydana gelir?

Bağ doku, hücrelerarası madde (interselüler madde, zemin maddesi, matriks), bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden oluşur.

Retiküler lif nerede bulunur?

Retiküler fibriller, çeşitli doku ve organları destekleyen bir çeşit iskelet görevindeki fibrillerdir. Oldukça ince ağlar oluşturarak, yağ hücrelerinin, düz kas hücrelerinin, çizgili kas sarkolemmasının ve sinirlerin etrafını sararlar. Bezlerin stromasında yer alıp, bazal lamina ile yakın ilişkilidirler.

Kollajen lifler nerede bulunur?

Organizmada en çok kollagen tip I proteini sentezlenmektedir. Bu proteinden oluşan lifler; deride, tendon ve ligamentlerde, organ kapsüllerinde, fibröz kıkırdakta, kemikte ve dişlerde (Dentin katmanında) demetler halinde veya dağınık olarak bulunur.

Kıkırdak dokuda kan damarı bulunur mu?

Vücutta yarı taşıyıcı bir görev üstlenir. Kemik dokudan daha yumuşak ve esnek bir matrise sahip olan kıkırdak dokuda damar bulunmaz, kıkırdak hücreleri bu matristen [mantilizyon] yoluyla madde alış verişi yaparlar. Kıkırdak eklemlerde, göğüs kafesinde, kulakta, burunda, boğazda ve omurlararası disklerde bulunur.

Kemikler hangi dokunun sertleşmesi sonucu oluşur?

Kemikler kıkırdağın sertleşmesi sonucu oluşur. Anne karnında kıkırdak doku kalsiyum birikerek kemiğe dönüşür.

Osteosit osteoblast osteoklast nedir?

OSTEOSİT hücreleri, OSTEOBLAST denilen genç kemik hücrelerinin olgunlaşmasıyla oluşur. Kemik doku içinde, ayrıca OSTEOKLAST adı verilen hücreler de bulunur. Bunlar, kemik doku içinde kanallar açarak yıpranmış kemik doku hücrelerinin yıkımını sağlayan hücrelerdir.

Kemik hücreleri nelerdir?

Sert olmalarına rağmen kıkırdak dokusundan farkları damar içermeleridir. Bu doku yapısında çeşitli tipte hücreler (osteosit, osteoblast, osteoklast) ve hücrelerarası madde (matrix) bulunmaktadır. Kemiğin enine kesiti incelendiğinde dış ve iç yüzeyleri bir zarla örtülüdür.