Bifosfonat grubu ilaçlar hangileri?

İçindekiler:

  1. Bifosfonat grubu ilaçlar hangileri?
  2. Fosamax 70 ne için kullanılır?
  3. Bifosfonatlar nelerdir?
  4. Oral bifosfonat tedavisi nedir?
  5. Zometa Niçin Kullanılır?
  6. Beta Cross testi nedir?
  7. ZOMETA ne kadar süre ile kullanılır?
  8. Zoledronik asit ne işe yarar?
  9. Yaşlılarda kemik erimesine ne iyi gelir?

Bifosfonat grubu ilaçlar hangileri?

BİFOSFONATLAR. Bifosfonat grubu ilaçlar kemik yıkımından sorumlu olan osteoklast denilen hücrelerin sayısında ve aktivitesinde azalmaya neden olurlar. Kemik yıkımını önleyen güçlü bir ilaç grubu olarak bifosfonatlar uzun yıllardır postmenopozal osteoporozun tedavisinde kullanılmaktadırlar.

Fosamax 70 ne için kullanılır?

FOSAMAX, bifosfonatlar olarak adlandırılan hormon olmayan ilaç sınıfının bir üyesi olan alendronik asit (genellikle alendronat olarak bahsedilir) etkin maddesini içeren bir tablettir. FOSAMAX menopoz sonrası, kadınlarda görülen kemik kaybını önler ve kemiğin tekrar yapılanmasına yardımcı olur.

Bifosfonatlar nelerdir?

Bifosfonatlar kemik rezorbsiyonunun güçlü inhibitörleridir. Osteopöröz tedavisinde veya kanser ile ilişkili durumların tedavisinde oral yolla veya intravenöz olarak yaygın olarak kullanılan ilaçlardır.

Oral bifosfonat tedavisi nedir?

İV yolla verilen bifosfonatlar genellikle meme, prostat, ve akciğer kanserinde kemik metastazı mevcudiyetinde ve diğer malign kemik hastalıklarında kullanılmaktadır. Oral bifosfonatlar ise osteoporoz, Paget hastalığı ve osteogenesis imperfekta tedavisinde kullanılırlar (Grant ve ark. 2008).

Zometa Niçin Kullanılır?

ZOMETA, kemik metastazlarının (kanserin yayılması) tedavisinde ve tümöre bağlı hiperkalsemi olarak adlandırılan kan kalsiyum düzeyleri normalin üzerine çıkan hastalarda kandaki kalsiyum miktarının düşürülmesinde kullanılır.

Beta Cross testi nedir?

Beta-Crosslaps (Beta-CTx): Tip I kollajenle ilgili fragmanlardan biridir. Kemikteki Tip I kollajen yıkımı için spesifiktir. Serum Beta-CTx düzeyleri güçlü bir sirkadiyen değişim gösterir, bu nedenle serum CTx düzeylerine bir gecelik açlık sonrası sabah 9:00'dan önce alınan kandan bakılmalıdır.

ZOMETA ne kadar süre ile kullanılır?

Azaltılmış dozlarda ZOMETA hazırlama talimatı: beklenmelidir. Seyreltme, buzdolabında saklama ve kullanım sonu arasındaki toplam süre 24 saati geçmemelidir. ZOMETA içeren çözelti, en az 15 dakika süren tek bir intravenöz infüzyon olarak verilir.

Zoledronik asit ne işe yarar?

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Zoledronik asit bir bifosfonik asittir ve aşırı kemik rezorpsiyonuna yol açan osteoklastik hiperaktiviteyi inhibe eder. Hastalarda tek doz zoledronik asit ile serum kalsiyum ve fosfor düzeylerini azalmış, idrardaki kalsiyum ve fosfor atılımı artmıştır.

Yaşlılarda kemik erimesine ne iyi gelir?

Peynir ve diğer süt ürünleri kalsiyum bakımından zengindir. Bunun yanı sıra yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuruyemiş, D vitamini içeren gıdalar ve tahıl bakımından zengin besinler de kemik ermesinden korunmak için mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir.