Kalabalık büyük ünlü uyumuna uyar mı?

İçindekiler:

  1. Kalabalık büyük ünlü uyumuna uyar mı?
  2. Yor eki küçük ünlü uyumunu bozar mı?
  3. Hangi durumlarda küçük ünlü uyumu aranmaz?
  4. Küçük ünlü uyumu nedir örnekler?
  5. Ünlü ekler nelerdir?
  6. Kalın ünlü kelimeler nelerdir?
  7. Büyük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?
  8. Dil bilgisi ve ses bilgisi aynı mı?
  9. Ünlü benzeşmesi ne demek?

Kalabalık büyük ünlü uyumuna uyar mı?

Kalabalık kelimesi büyük ünlü uyumuna uyar. a-a-a-ı hepsi kalın ünlü harften oluşmuştur. Bir kelimenin büyük ünlü uyumuna uyması için tüm ünlü harflerin kalın ya da ince olması gerekir.

Yor eki küçük ünlü uyumunu bozar mı?

Değişim geçirmeyen ekler Şimdiki zaman kipi eki -yor ise eklendiği "tüm" sözcüklerde küçük ünlü uyumunu bozar: okuyor, geliyor, izliyoruz, boyuyorlar.

Hangi durumlarda küçük ünlü uyumu aranmaz?

Küçük ünlü uyumu, alıntı kelimelerde aranmaz: aktör, alkol, bandrol, daktilo, doktor, horoz, kabul, kitap, konsolos, muzır, mühim, mümin, müzik, profesör, radyo, vakur. Küçük ünlü uyumuna aykırı kelimelere getirilen ekler, kelimenin son ünlüsüne uyar: kavun-u, konsolos-luğ-u, mümin-lik, müzik-çi, yağmur-luk.

Küçük ünlü uyumu nedir örnekler?

KÜÇÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYAN ÖRNEK KELİMELER Anlaşmalı, bilek, çilek, ısırmak, ılıklaşmak, kayıkçı, seslenmek, yeşil; boyunduruk, börekçi, çocuk, güreşmek, ocakçı, odun, özlemek, sürmek, vurmak, yoklamak, yorgunluk, yumurta, yüreksiz vb. kelimeler küçük ünlü uyumuna uymaktadır.

Ünlü ekler nelerdir?

Türkçe'de bir sözcüğün ilk hecesinde kalın ünlü (a, ı, o, u) varsa sonraki ünlüler de kalın; ince ünlü (e, i, ö, ü) varsa sonrakiler de ince olur. Buna "Büyük Ünlü Uyumu" denir. Sözcük sonuna getirilen ekler de bu kurala uyar.

Kalın ünlü kelimeler nelerdir?

Dilin durumuna göre:

  • 1.Kalın ünlüler: a, ı, o, u.
  • 2.İnce ünlüler: e, i, ö, ü

Büyük ünlü uyumuna uyan kelimeler nelerdir?

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMUNA UYAN ÖRNEK KELİMELER Adım, ayak, boyunduruk, burun, dalga, dudak, kırlangıç; beşik, bilezik, gelincik, gözlük, üzengi, vergi, yüzük vb. kelimeleri örnek verebilirsiniz. Bu kelimeler büyük ünlü uyumuna uymaktadır.

Dil bilgisi ve ses bilgisi aynı mı?

MERHABA. Ses bilgi ile dil bilgisi tamamen farklı şeylerdir.

Ünlü benzeşmesi ne demek?

Türkçedeki herhangi bir kelime eğer sert sessiz harflerden biri ile (f, s, t, k, ç, ş, h, p,) sona ererse, daha sonraki gelecek olan ek için yumuşak ünsüzler (c, d, g) ile bitemez. ... Dil bilgisi açısından bu kurala ise ünsüz benzeşmesi ya da diğer ismi ile ünsüz sertleşmesi denmektedir.