Sosyolojide otorite nedir?

İçindekiler:

  1. Sosyolojide otorite nedir?
  2. Yasal Akilci otorite nedir?
  3. Ussal otorite nedir?
  4. Yasal yetki nedir?
  5. Zorlayıcı güç ne demek?
  6. Başkalarını etkileyebilme yeteneğine ne denir?
  7. Informal güç kaynakları nelerdir?
  8. Özdeşlik gücü ne demek?
  9. Güç Bağımlılığı Nedir?
  10. Konum gücü nedir?

Sosyolojide otorite nedir?

Otorite veya yetke, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücüdür. ... Geleneksel otorite, geleneklerin büyük saygı gördüğü, toplumsal düzenin ağır değiştiği toplumlarda ve kurumlarda görülür.

Yasal Akilci otorite nedir?

Yasal-Rasyonel Otorite: Weber'in son otorite sınıflandırması yasal/rasyonel otoritedir. Hemen hemen tüm modern devletlerde bu tür bir otorite söz konusudur. Yasaldır çünkü resmi otorite, anayasanın mevcut yasaları tarafından desteklenmektedir. Görevlerin ve yetkilerin, kanunla açıkça tanımlanması rasyoneldir.

Ussal otorite nedir?

Yasal/Ussal Otorite: Kurallar konularak ona göre otorite sağlanmaya çalışılır. ... Yasal otorite modern toplumlarda hakim olan bir otorite tarzıdır.

Yasal yetki nedir?

Ussal-Yasal Yetki: Diğer iki yetki çeşidinin aksine bu yetki çeşidi kişisel değildir. Bu yetki mantıki kaideler ışığında yapılan seçimler sonucu elde edilir ve yine aynı şekilde devredilir. Emirler herkesi bağlayıcı niteliktedir. Bu yetki daha özel ve daha evrensel bürokratik yapılar için temel sağlar.

Zorlayıcı güç ne demek?

Zorlayıcı Güç: Ödül gücünün karşıtı olup, cezalandırmayı esas alır. Zorlayıcı güç, liderin direktiflerine karşı astların karşı gelmesi durumunda kontrol etme ve cezalandırma gücünü yansıtmaktadır. ... Sonuç olarak, lider konumundaki kişiler astlarına iş yaptırırken yukarıda saydığım güç kaynaklarını kullanmaktadırlar.

Başkalarını etkileyebilme yeteneğine ne denir?

Güç (power) nedir? Güç, başkalarını etkileyebilme yeteneğidir. Bir kimsenin başkalarını, kendi istediği yönde davranışa sevk edebilme yeteneğidir. Güç kavramı daima kişiler arasındaki ilişkileri ifade eder.

Informal güç kaynakları nelerdir?

İnformal açıdan bakıldığında ise güç kaynakları güven, organizasyondaki pozisyon, yakın kişisel bağlar, itibar, sosyal sermaye, bilgi ve malumat şeklinde sayılmıştır.

Özdeşlik gücü ne demek?

Özdeşlik Gücü : Referans olma gücüdür. Bazı kişi, kurum veya gruplar hedef kişileri diğerlerinden daha fazla etkiler.

Güç Bağımlılığı Nedir?

Güç bir ihtiyaç olmakla birlikte, gücün başkalarının faaliyetlerini dizayn etmede abartılı kullanılması ve gücün bağımlılık haline dönüşmesi örgütsel ve bireysel problemlerin yaşanmasına yol açabilmektedir. Güç bağımlılığı organizasyonlarda sıkça karşılaşılan ve örgütsel iletişimi etkileyen bir durumdur.

Konum gücü nedir?

Konumsal güç, yöneticinin kuruluş içindeki konumunun bir sonucudur. ... Astlar, bir örgütte lider konumda olmaktan gelen meşru gücü kabul eder. Bir yöneticinin çalışanları, yöneticinin eylemlerini yönlendirme yetkisine sahip olduğuna inanır ve isteyerek bu isteklere uyarlar.