Subkutan yolla ilaç uygulama nedir?

İçindekiler:

  1. Subkutan yolla ilaç uygulama nedir?
  2. Subkutan enjeksiyon nasıl yapilir?
  3. Ilaçların lokal uygulama yolları nelerdir?
  4. Intravenöz ilaç uygulama nasıl yapılır?
  5. Intravenöz ilaç uygulama nedir?
  6. Intravenöz nedir nasıl yapılır?
  7. Intravenöz komplikasyonları nelerdir?
  8. Infiltrasyon belirtileri nelerdir?
  9. Damar Infiltrasyon nedir?
  10. Sekonder Bakı nedir?

Subkutan yolla ilaç uygulama nedir?

Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir. Subkütan (deri altı) doku, dermis ve kas tabakası arasında yer almaktadır.

Subkutan enjeksiyon nasıl yapilir?

Subkutan (derialtı) enjeksiyon için deri başpar- mak ile işaret parmağı arasında sıkılarak bir kıvrım oluşturulur. İğne tamamen bu deri kıv- rımının içine sokulur. Yandaki şekilde iğnenin deri ile kas tabakası arasında son bulduğu gö- rülmektedir.

Ilaçların lokal uygulama yolları nelerdir?

Lokal uygulama ilacın belli bir bölgeye etki etmesi amacıyla kullanılır. Bu yollardan bazıları (intranazal, rektal, bukkal) kullanılma nedenine ve kullanılan ilaca bağlı olarak sistemik etki elde edilmesine de olanak sağlar.

Intravenöz ilaç uygulama nasıl yapılır?

Palpe ederek damarın doku içindeki ilerleyişi hissedilir 3.

Intravenöz ilaç uygulama nedir?

AMAÇ: İntravenöz tedavi, sıvı solüsyonların doğrudan kan akımına verilmesidir. Sıvı elektrolit dengesini sağlamak ve sürdürmek, yeterli beslenemeyen hastalarda parenteral beslenmeyi sağlamak, ilaç uygulamak, kan ve kan ürünlerinin transfüzyonunu sağlamak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır.

Intravenöz nedir nasıl yapılır?

İntravenöz tedavi ya da IV tedavi sıvı maddenin doğrudan damar yoluyla verildiği tedavidir. Aralıklı ya da devamlı olabilir, devamlı olanına intravenöz drip denilir. İntravenöz sözcüğü damar içi anlamına gelir, ancak genellikle IV tedaviyi anlatmak için kullanılır.

Intravenöz komplikasyonları nelerdir?

úntravenöz (úV) tedavi uygulamalarının majör komplikasyonları; infiltrasyon, tromboflebit, sıvı yüklenmesi, kanama, hematom, tromboembo- lizm, hava embolisi ve enfeksiyondur.

Infiltrasyon belirtileri nelerdir?

İntravenöz sıvının yerleşim yerinden ayrılması, tespit altından sızıntı olması da infiltrasyon bulguları arasındadır. Ancak bazı durumlarda komplikasyonlar daha fazla olabilir, deride kabarıklık, solukluk, kapiller dolum zamanında uzama ve dokuda nekroz görülebilir (4-6).

Damar Infiltrasyon nedir?

İntravenöz infiltrasyon; %5 dekstroz, serum fizyolojik gibi toksik olmayan intravenöz sıvı veya ilacın damar çeperinden yan doku/ organlara sızmasıdır. Ekstravazasyon ise kalsiyum, parenteral beslenme solüsyonları gibi toksik olan intravenöz sıvı veya ilacın damar çeperinden çevre doku/ organlara sızmasıdır.

Sekonder Bakı nedir?

Sekonder bakı; detaylı bir anamnez, travma ile başvuran hastanın tepeden tırnağa değerlendirilmesi ve ayrıntılı tetkiklerle atlanan bir şeyin olup olmadığının araştırılmasını kapsar.