Kıdem suresinin hesabında nelere dikkat edilir?

İçindekiler:

  1. Kıdem suresinin hesabında nelere dikkat edilir?
  2. Tazminat hesaplanırken neler dikkate alınır?
  3. Kıdem tazminatı hesaplanırken nelere bakılır?
  4. Kıdem tazminatına neler eklenir?
  5. Raporlu olunan günler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?
  6. Bakiye kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
  7. Kıdem tazminatına esas brüt ücret nasıl hesaplanır?
  8. Yemek ücreti tazminata dahil mi?
  9. Kıdem tazminatı hesabında raporlu günler düşülür mü?
  10. Alınan raporlar kıdem tazminatını etkiler mi?
  11. Kıdem tazminatı hesabında hangi ücret esas alınır?

Kıdem suresinin hesabında nelere dikkat edilir?

Kıdem tazminatı alabilmek için gereken 1 yıllık sürenin hesabında, aynı işverene bağlı farklı işyerlerinde çalışılan süreler birlikte değerlendirilir. Örneğin işçi aynı patronun bir işletmesinde 6 ay, öbür işletmesinde 8 ay çalışmışsa tazminata hak kazanır. Farklı işyerlerinde 1 yıldan az çalışan işçi tazminat alamaz.

Tazminat hesaplanırken neler dikkate alınır?

Kıdem tazminatı hesaplamasında aylık brüt maaşın yanı sıra ücret, maaş ve maaşlar dâhil ödenek, primler dikkate alınır. Kıdem tazminatı hesaplamasında kullanılan brüt maaş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından altı ayda bir belirlenen tavanı aşamaz.

Kıdem tazminatı hesaplanırken nelere bakılır?

Kıdem Tazminatının Hesaplanması Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır. Çarpma işleminde yıl kesirleri de dikkate alınır. Yani arta kalan aylar güne çevrilir ve son brüt ücret 365'e bölünerek günlük ücret bulunur, bu günlük ücret ile güne çevrilen çalışma süreleri çarpılır.

Kıdem tazminatına neler eklenir?

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınan menfaatler, yemek yardımı, kasa tazminatı, gıda yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, konut yardımı, giyecek yardımı, erzak yardımı, sosyal yardım niteliğindeki ayakkabı ya da bedeli, unvan tazminatı, aile yardımı, çocuk zammı, temettü, havlu ve sabun yardımı, taşıt yardımı, ...

Raporlu olunan günler kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir mi?

“İsçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresinde değerlendirilmesi yerinde olur. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini 6 hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır.” denmiştir.

Bakiye kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Hesaplama İşlemi
  1. Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir.
  2. Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır.
  3. Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.
Daha fazla öğe...

Kıdem tazminatına esas brüt ücret nasıl hesaplanır?

Ancak, son bir yıl içinde işçi ücretine zam yapıldığı takdirde, tazminata esas ücret, işçinin işten ayrılma tarihi ile zammın yapıldığı tarih arasında alınan ücretin aynı süre içinde çalışılan günlere bölünmesi suretiyle hesaplanır.

Yemek ücreti tazminata dahil mi?

Yani bunun anlamı şudur; bir çalışana yol, yemek gibi ücretler maaşına ek olarak ödeniyorsa, bu ödemelerin hepsinin kıdem tazminatına dâhil edilmesi gerekmektedir. Kısaca süreklilik arz eden ücretler ya da menfaatler brüt olarak hesaplamaya dâhil edilir, süreklilik arz etmeyenler ise dahil etmez.

Kıdem tazminatı hesabında raporlu günler düşülür mü?

Fakat işçinin bir defada/art arda aldığı ve süresi, işçinin ihbar süresini 6 hafta geçen rapor varsa, bu raporun toplam süresi, kıdem hesabında dikkate alınır ve süreden indirim yapılır, fakat bu süreyi yani ihbar süresi + 6 haftayı aşan istirahat raporu süresi kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz.

Alınan raporlar kıdem tazminatını etkiler mi?

İşçinin işyerinde çalıştığı sırada almış olduğu istirahat raporlarının kıdem süresinde değerlendirilmesi yerinde olur. İşçinin çalıştığı sırada bir defada ihbar önelini 6 hafta aşan istirahat raporu süresinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınamayacağı, kararlılık kazanmış Yargıtay uygulamasıdır[5].

Kıdem tazminatı hesabında hangi ücret esas alınır?

Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması gereken ücret, işçinin brüt ücretidir. Kıdem tazminatı, işçinin fiilen eline geçen ücreti üzerinden değil, sigorta primi, vergi sendika aidatı gibi kesintiler yapılmaksızın belirlenen brüt ücret göz önünde tutularak hesaplanır.