ASO neden yükselir?

İçindekiler:

  1. ASO neden yükselir?
  2. ASO ne kadar yüksek kalır?
  3. Aso nedir açılımı?
  4. CRP testi ne demek?
  5. Sedimantasyon ne demek tıp?

ASO neden yükselir?

Dolayısıyla ASO yüksekliğinin sebebi, metabolizmada var olan hemolitik streptokok bakterisinin varlığıdır. Yapılan antistreptolizin O testi ile hemolitik streptokok bakterisinin metabolizmadaki varlığı, bakterinin kişi ile temasından yaklaşık 1 ile 3 hafta sonra anlaşılır.

ASO ne kadar yüksek kalır?

ASO; streptokok ile karşılaştıktan yaklaşık 1-3 hafta sonra yükselir. Bazen 6 ay hatta 1 yıl kadar yüksek kalabilir. Yani enfeksiyon geçse bile, ASO değeri uzun süre yüksek kalabilir. Streptokok enfeksiyonu bazen daha ciddi başka hastalıklara da yol açabilmektedir.

Aso nedir açılımı?

ASO, “Antistreptolizin O” isimli testin kısaltmasıdır. ASO kişide hemolitik streptokok adlı bakterinin salgılıyor olduğu streptolizin adındaki toksinin var olup olmadığını araştıran bir testtir.

CRP testi ne demek?

CRP'nin açılımı C-Reaktif Protein'dir. Açlık veya tokluk durumu fark etmeksizin, vücuttaki iltihabı ve iltihabın derecesini ölçen bir kan testidir. İstenildiği zaman yapılabilir, çünkü gün içerisinde değerlerinde bir farklılık meydana gelmez.

Sedimantasyon ne demek tıp?

Sedimantasyon, kişiden alınan ve tüp içerisindeki kan örneğinde kırmızı kan hücresi olan eritrositlerin dibe çökme hızını ifade eder. Tipik olarak iltihabi seyir izleyen çeşitli hastalıklarda kırmızı kan hücreleri daha hızlı şekilde çökme eğilimindedir.