Transistör nedir çeşitleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Transistör nedir çeşitleri nelerdir?
  2. BC337 ne işe yarar?
  3. Transistörün uçlarının tespiti nasıl yapılır?
  4. Transistör giriş karakteristiği hangi amaçla kullanılır?
  5. Transistörün uçları nelerdir?
  6. Transistör giriş karakteristiği nedir?
  7. VCE nasıl bulunur?

Transistör nedir çeşitleri nelerdir?

Transistörler bipolar transistörler ve unipolar transistörler olarak ayrılırlar. Bipolar transistörler de PNP ve NPN olarak iki çeşittir. transistörler emitter montajında; emitter pozitif, collector negatif olarak polarize edilir. Base emittere göre daha negatif olduğu zaman transistör iletimdedir.

BC337 ne işe yarar?

Elektronik devrelerde sıkça karşılaşılan PNP ve NPN transistörler, yarı iletken bir komponenttirler. Anahtarlama elemanı olarak kullanılan transistörler aynı zamanda gerilim ve akım kazancı (yükselteç) uygulamarında da kullanılır. BC337 NPN transistör, TO92 kılıfına sahiptir.

Transistörün uçlarının tespiti nasıl yapılır?

Ölçü aletinin bir probu transistörün bir ayağında sabit tutulurken diğer prop ayrı ayrı boştaki diğer iki ayağa değdirilir. Ölçü aletinde birbirine yakın, iki değer okununcaya kadar proplar yer değiştirmelidir. Ölçü aletinin sabit tutulan ucu transistörün beyz ucunu gösterir.

Transistör giriş karakteristiği hangi amaçla kullanılır?

Transistörün giriş karakteristiği baz emiter gerilimi(VBE) ile baz akımı(IB) arasındaki ilişkiyi verir. baz-emiter gerilimine (VBE) etkisi ölçülür.

Transistörün uçları nelerdir?

Üç kutuplu devre elemanları olan transistörlerin kutupları; Emiter (E), Beyz (B) ve Kollektör (C) olarak adlandırılır. Emiter (yayıcı); akım taşıyıcıların harekete başladığı bölge, Beyz (taban); transistörün çalışmasını etkileyen bölge ve Kollektör (toplayıcı); akım taşıyıcıların toplandığı bölgedir.

Transistör giriş karakteristiği nedir?

Transistör; giriş ve çıkış için iki ayrı karakteristik eğriye sahiptir. Transistörün giriş karakteristiği baz emiter gerilimi(VBE) ile baz akımı(IB) arasındaki ilişkiyi verir. baz-emiter gerilimine (VBE) etkisi ölçülür.

VCE nasıl bulunur?

VCE = VCC - IC · RC - IE · RE olarak bulunur.