Meteorolojide inversiyon ne demek?

İçindekiler:

  1. Meteorolojide inversiyon ne demek?
  2. Perisentrik kromozom nedir?
  3. Süper dişi sendromu nedir?
  4. Süper dişi hastalığı nasıl anlaşılır?
  5. XYY kromozomu nedir?

Meteorolojide inversiyon ne demek?

Normalde yeryüzünden yükseklere çıkıldıkça, sıcaklık her 200 metrede 1 derece azalır. Ancak bazı durumlarda yerden yükseldikçe sıcaklık azalmaz, tersine sıcaklık artar. İşte bu duruma sıcaklık terselmesi ( inversiyon ) denir. Sıcaklık terselmesi daha çok soğuk kış mevsiminde görülür.

Perisentrik kromozom nedir?

Perisentrik İnversiyon Sentromeri içine alan, kısa ve uzun kollardaki iki kırılma sonucunda kırılan parçanın ters dönüp aynı yere yapışmasıdır. Kromozomun boyu ve gen sırası değişir. Bu tür inversiyona sahip bir birey kromozom segmentlerinin duplikasyonun veya eksikliği bulunan gametler üretir.

Süper dişi sendromu nedir?

Süper dişi sendromu, kadınları olumsuz olarak etkileyen bir kromozom anomalisidir. Yaklaşık her 1000 kız bebek doğumundan biri bu rahatsızlıkla doğuyor. Ortalamanın üzerinde boy uzunlukları, öğrenme güçlüğü çekmeleri, motor hareketlerinde kısıtlılık bu rahatsızlığın belirgin özelliğidir.

Süper dişi hastalığı nasıl anlaşılır?

Süper dişi sendromunun belirtileri arasında uzun boylu olmak, gözlerin iç köşelerini kaplayabilecek dikey cilt katları, konuşma ve dil yeteneklerinin geç gelişmesi, kas tonusunun zayıflığı, eğimli serçe parmaklar, davranış ve akıl sağlığı bozuklukları, kabızlık veya karın ağrıları, yumurtalık anormallikleri bulunur.

XYY kromozomu nedir?

XYY sendromu veya süper erkek sendromu; erkek bireyin iki Y kromozomu taşımasına neden olan bir eşey kromozomlarında meydana gelen anöplodi durumudur.