Oruçlu iken nasıl gusül abdesti alınır?

İçindekiler:

  1. Oruçlu iken nasıl gusül abdesti alınır?
  2. Gusül abdesti alırken genze su kaçması orucu bozar mı?
  3. Lavaboda gusül alınır mı?
  4. Abdest alırken ağzımıza su kaçarsa orucumuz bozulur mu?
  5. İdrar yapılan yerde gusül abdesti alınır mı?

Oruçlu iken nasıl gusül abdesti alınır?

Guslederken ağza ve burna su vermek farzdır. Ağza verilen suyu boğaza kadar ulaştırıp çalkalamak ve burna verilen suyu da iyice çekmek sünnettir. Bu hüküm oruçlu olmayan kimseler içindir. Oruçlu olanların, boğaza veya genze su kaçma ihtimali olduğu için böyle yapmaları uygun olmaz.

Gusül abdesti alırken genze su kaçması orucu bozar mı?

ABDEST ALIRKEN SU YUTMAK, BOĞAZA SU KAÇMASI ORUCU BOZAR MI? (DİYANET'İN FETVASI) ... Ancak serinlemek veya suyla oynamak ya da abdest ve gusülde gereğinden fazla abartılı bir şekilde ağza ve buruna su almak gibi meşru olmayan bir sebeple su boğazdan aşağı inerse oruç bozulur.

Lavaboda gusül alınır mı?

O sebeple alaturka tuvaletin bulunduğu yerde, zaruret olmadıkça, boy abdesti veya normal abdest almak uygun değildir. Ama mecbur kalınca necasete dikkat ederek abdest alınabilir. Banyoda duşakabin, klozet ve lavabonun olması durumunda ise orada abdest veya boy abdesti (gusül) almak caizdir.

Abdest alırken ağzımıza su kaçarsa orucumuz bozulur mu?

Orucu bozan fiilin hataen yapılması orucu bozar ve yalnızca kazayı gerektirir. Hataen boğaza su kaçması, oruçlu bulunulduğu hatırda değilken meydana gelirse, unutarak yapılmış hükmünü alır ve oruç bozulmaz (el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 222).

İdrar yapılan yerde gusül abdesti alınır mı?

Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin. Sonra bu idrar ettiği yerden abdest almasın. Vesvesenin çoğu bundan ileri gelir." (Tirmizî, tahâre 17; Nesâî, tahâre 6) buyurmuşlardır.