Jeneratör nedir çeşitleri?

İçindekiler:

  1. Jeneratör nedir çeşitleri?
  2. Jeneratör bölümleri nelerdir?
  3. Elektrik kesildiğinde jeneratör nasıl devreye girer?
  4. Jeneratör durmadan kaç saat çalışır?

Jeneratör nedir çeşitleri?

Temel olarak çalışma prensibine göre 6 çeşit jeneratör bulunmaktadır. Bunlar; Dizel jeneratör, benzinli jeneratör, biyo dizel jeneratör, emulsifiye dizel jeneratör, doğal gazlı ve hidrojen jeneratör ve propan gaz ilaveli jeneratörlerdir. Ayrıca çevirici, portatif ve yedek jeneratörler olarak çeşitlendirilebilmektedir.

Jeneratör bölümleri nelerdir?

Jeneratörler başlıca iki ana bölümden oluşurlar; endüvi (stator) ve endüktör (rotor). Stator, alternatörlerde alternatif gerilimin elde edildiği kısma denir. Birer yüzeyleri yalıtılmış silisli saçların paketlenmesinden yapılmışlardır. Stator yapısına göre duran statorlü ve dönen statorlü olmak üzere iki kısma ayrılır.

Elektrik kesildiğinde jeneratör nasıl devreye girer?

Yedek enerji kaynağı olan jeneratörler, şebeke elektriği kesildiğinde herhangi bir cihaza elektrik sağlamak üzere otomatik bir transfer anahtarıyla çalışarak devreye girerler. Elektrik kesintisini saniyeler içinde algılarlar ve otomatik olarak devreye girerler.

Jeneratör durmadan kaç saat çalışır?

Portatif jeneratörler sürekli olarak en fazla 5 saat çalıştırılmalıdır. Bu süre sonunda motorun soğuması için 1 saat dinlendirilmelidir. Akülü modellerde jeneratör uzun süre çalıştırılmazsa akü boşalabilir.