Kolonoskopi kaç yaşında yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Kolonoskopi kaç yaşında yapılmalı?
  2. Kolonoskopi yaptırmak zararlı mıdır?
  3. Acilde kolonoskopi yapılır mı?
  4. Kolonoskopi sonrası nelere dikkat edilmeli?
  5. Kolonoskopi aynı gün yapılır mı?

Kolonoskopi kaç yaşında yapılmalı?

Bağırsak kanseri taraması: Hiçbir şikayet olmasa bile kolon kanseri ve rektum kanserinin erken teşhisi için kolonoskopi yapılmalıdır. 50 yaşın üzerinde her 5 yılda bir kolonoskopi önerilir.

Kolonoskopi yaptırmak zararlı mıdır?

Kolonoskopi, sık yapılan ve alanında uzman bir doktor tarafından yapıldığında tehlike oranı oldukça düşük bir işlemdir. Ancak nadir de olsa kanama, kolonun delinmesi, karında şiddetli ağrı, solunum ve kalp problemleri gibi bazı komplikasyonlar gelişebilir.

Acilde kolonoskopi yapılır mı?

Kolonoskopi genelde hastaneye yatırılmadan yapılır. Hastalar acil durumlar dışında, bağırsak temizliği yapılmış olarak kabul edilirler. Şikayetleri, yapılan tüm tetkikleri, daha önceki hastalıkları, kullandığı ilaçlar, geçirdiği ameliyatlar dikkatli bir şekilde sorgulanır.

Kolonoskopi sonrası nelere dikkat edilmeli?

uzak durmalısınız. Kolonoskopi sonrasında; öncelikle sedasyon almış iseniz ilk 1. saat sonrası sıvı yiyecekler ile başlayıp 2. saat sonrası normal gıdalar almaya başlayabilirsiniz. Anestezi almış iseniz 2 saat sonrası sıvı yiyecekler ile başlayıp 3-4 saat sonrası normal gıdalar almaya başlayabilirsiniz.

Kolonoskopi aynı gün yapılır mı?

Acil kolon kanamalarında özellikle PEG kullanımı yüksek lavman uygulamaları ile kombine edildiğinde kolonoskopi aynı gün yapılabilmektedir.