Kurumlar vergisi stopajı nedir?

İçindekiler:

  1. Kurumlar vergisi stopajı nedir?
  2. Stopaj nedir neden ödenir?
  3. Stopaj kesintisi ne demek?
  4. Stopaj ilk ne zaman çıktı?

Kurumlar vergisi stopajı nedir?

Stopaj aslen bir vergi ödeme şekli olup, işverenlerce gelir ya da kurumlar vergisine tabi olan bir kazanca ait tutarın, iş yapana ödenmesi sırasında, yasa ile belirlenmiş oranlarca bu tutarın bir kısmının korunarak, iş yapan adına peşin olarak vergi dairesine yatırılması şeklinde gerçekleşen vergileme şeklidir.

Stopaj nedir neden ödenir?

Stopaj, gelir meydana gelir gelmez, devlet tarafından gelirin kaynağından tahsil ediliyor. Stopaj vergisinin amacı ise; vergilerin tahsilinin daha kolay ve garantili biçimde yapılması… Bu sayede, küçük matrahların vergiden kaçırılması önleniyor, maliye idaresinin ve vergi mükellefinin işlem yükünü azalıyor.

Stopaj kesintisi ne demek?

Stopaj, hasılatın ilgililere ödenmesi aşamasında kaynakta kesilen ve o ilgili adına vergi dairesine yatırılan bir vergidir. Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen miktarda ödenir. ... Stopaj Vergisi olarak yaptığınız kesintiyi de muhtasar beyannamede devlete ödersiniz.

Stopaj ilk ne zaman çıktı?

Bu itibarla menkul sermaye iradı stopaji Fransa'da objektif bir karakter taşımaktadır. 1950 yılında yürürlüğe giren Gelir Vergisi Kanununda, stopaj, ileri memleketlerin gelir vergisi sistemlerinde olduğu gibi, önemli bir mevki almış ve muayyen prensiplere istinat ettirilmiştir.