Veremin aşısı var mi?

İçindekiler:

  1. Veremin aşısı var mi?
  2. Verem aşı ne zaman yapılır?
  3. Verem asisi neden yapilir?
  4. BCG aşısı ne zaman yapılmalı?
  5. Verem aşısının içeriği nedir?
  6. BCG aşısının tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?
  7. 2 ay aşısı kaç saat sonra ateş yapar?
  8. Verem aşısının yapıldığı yerde neler görülebilir?
  9. Verem aşısının yan etkileri nelerdir?

Veremin aşısı var mi?

BCG Aşısı BCG (Bacillus Calmette-Guerin) aşısı, diğer adıyla verem (tüberküloz) aşısıdır. Deri içine enjeksiyon yoluyla yapılır.

Verem aşı ne zaman yapılır?

Sağlık Bakanlığı Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde Türkiye'de doğumdan 2 ay sonra yani 3. ayın içinde BCG aşısı yapılması önerilir ve hayat boyu sadece bir kez BCG ile aşılanması öngörülmüştür.

Verem asisi neden yapilir?

Verem aşısı çoğunlukla bebeklerin bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için uygulanmaktadır. Deri içine uygulanan verem aşısının uygulama zamanı çok önemlidir. Bu aşı akciğer tüberkülozunu önlemekte de oldukça etkilidir. Verem aşısı uygulandığı takdirde bu hastalığın da önüne geçilmiş olabilir.

BCG aşısı ne zaman yapılmalı?

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı bünyesinde bu süre doğumdan sonra 2 ay itibariyle gerçekleşmektedir. Yani bebek 2. Ay için Bcg aşısı gerçekleştirilir. Genelde bebeklerin 1. aydan itibaren 24. aya kadar periyodik olarak aşı dönemleri bulunur.

Verem aşısının içeriği nedir?

Sodyum Klorür, Süksinik asit, Trometamol, Sodyum Hidroksit, Sodyum Borat, Monopotasyum Fosfat, Disodyum Fosfat, Aminoasit çözeltisi, Laktolbumin hidrolizat, Tamponlayıcı (stabilizan) maddelerdir.

BCG aşısının tutup tutmadığı nasıl anlaşılır?

Verem aşısı yan etkileri Verem aşısından haftalar sonra aşı yerinde aşıdan en az 15 gün en fazla 4-5 ay sonra sivilce gibi bir yara çıkar, sulanır, kabuklanır. Daha sonra da iz bırakarak iyileşir. Bu izin olması aşının büyük olasılıkla tuttuğunu gösterir.

2 ay aşısı kaç saat sonra ateş yapar?

Aşı sonrası 48-72 saate kadar ateş görülebilir. Uygun ateş ölçümüyle yüksek ateş saptandığında bebeğin yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücüler verilebilir. 48-72 saati aşan ateş varlığında aşıya bağlanmamalıdır, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Verem aşısının yapıldığı yerde neler görülebilir?

VEREM AŞISININ YAPILDIĞI YERDE NELER GÖRÜLEBİLİR? Verem aşısı 2 aylık bebeğin sol omzuna yapılacaktır. Birkaç hafta içinde aşı yerinde şişlik, ardından kabuklanma olacaktır. Bazen kabuk kalkıp kanayabilir veya akıntı olabilir.

Verem aşısının yan etkileri nelerdir?

Aşının yapılmasının ardından bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelebilir. Bunların yanı sıra hafif ateş, koltuk altı ve boyunda lenf bezlerinde şişlik oluşabilir. Yan etkiler uzun bir aradan sonra geçmiyorsa doktora başvurmakta fayda bulunur.