En önemli Uygur metinleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. En önemli Uygur metinleri nelerdir?
  2. Uygur Dönemi metinleri nelerdir?
  3. Uygur metinleri hangi dil?
  4. Uygur metinleri nerede bulunur?
  5. Altun Yaruk hangi lehce?
  6. Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek nedir?
  7. Uygur dönemine ait falla ilgili yazma eser nedir?
  8. Uygurcanın ilk örnekleri nedir?
  9. Karabalgasun günümüzde nerede?
  10. Altın Yaruk hangi dönem eseri?
  11. Altun Yaruk Uygur dönemi mi?
  12. Sekiz Yükmek hangi Türk lehçesi?
  13. Irk Bitig hangi Türkçe?
  14. Irk Bitig hangi Türkçe dönemi?
  15. Uygurlar ilk defa hangi alanda eserler ortaya çıkmasını sağlamıştır?
  16. Uygur Türkçesine ait bilinen en eski metinler hangi yüzyılda yazılmış olabilir?

En önemli Uygur metinleri nelerdir?

Uygur Metinleri
  • Maniheist Uygurlara Ait Eserler.
  • Huastuanift: Maniheizm'in öğretileri çerçevesinde yazılmış bir tövbe ve dua kitabıdır.
  • Irk Bitig: Tahminen 930 yılında ve Köktürk harfleriyle kaleme alınmış olan Irk Bitig (Fal Kitabı), Mani muhitinde yazılmış önemli bir metindir. ...
  • Budist Uygurlara Ait Eserler.
Daha fazla öğe...

Uygur Dönemi metinleri nelerdir?

Uygur metinleri
  • Altun Yaruk.
  • Sekiz Yükmek.
  • Bogu Kağan'ın Mani Rahipleriyle Konuşması
  • Kalyanamkara ve Papamkara Hikâyesi.
  • Irk Bitig.

Uygur metinleri hangi dil?

Uygur Metinlerinin Özellikleri Uygur dönemimde metinler genellikle taş ve kağıtlara yazılmıştır. Yeni dinleri olan Manihaizm ve Budizm konulu metinlerin bir kısmı Çince ve Moğolca dilinden tercüme edilmiştir. Uygur metinleri Göktürk ve Uygur alfabesiyle oluşturulmuştur.

Uygur metinleri nerede bulunur?

Uygurlara ait yazıtlardan ilki, Uygurların ikinci hükümdarı Moyunçur adına dikilmiştir. Moğolistan'ın Sine Usu Gölü civarında bulunan yazıt, Kutlug Bilge Kül ve Moyunçur devirlerinden bahsetmektedir.

Altun Yaruk hangi lehce?

Altun Yaruk, ("التون altun" "altın." ve "يرقلق yarukluk" "nur, ışık" anlamındadır.) (Türkçe: Altın lşık) isimli, Beşbalık'lı Uygur bilgini Singku Seli Tutung tarafından, 10. yüzyılın birinci yarısında Çince'den Uygurca'ya çevrilmiş olan bir eserdir.

Altun Yaruk ve Sekiz Yükmek nedir?

Altun Yaruk içerisinde Tibetçe ve Moğolca olan eserler de yer almaktadır. Sekiz yükmek Sekiz tomar olarak da bilinmektedir. Uygur döneminin en önemli eserlerinden bir tanesidir. Budizm inancını başka kişilere tanıtmaya yarayan bir eserdir.

Uygur dönemine ait falla ilgili yazma eser nedir?

Kehanet ya da fal anlamına gelen ırk kelimesi Bitig sözcüğü ile birleşerek bir kitap haline gelmiştir. Uygur döneminde ki ve Türkistan coğrafyasının en ünlü eserleri arasındadır. Günümüzde de bu kitap kehanet ya da fal kitabı olarak çevrilmiştir. Irk Bitig 930 yılında yayınlanmış bir eserdir.

Uygurcanın ilk örnekleri nedir?

Uygurcanın ilk nümunelerini Kök Türk alfabesiyle yazılmış İl İtilmiş Kağan Yazıtı (bk. Şineusu, 747759) ile iltutulmuş (Bügü) Kağan devrinde Tarım Bölgesi'nde Uygur alfabesiyle yazılmış metinlerde buluyoruz.

Karabalgasun günümüzde nerede?

uygurların ilk başkenti. bugün moğolistan sınırları içinde yer alıyor.

Altın Yaruk hangi dönem eseri?

Altun Yaruk, ("التون altun" "altın." ve "يرقلق yarukluk" "nur, ışık" anlamındadır.) (Türkçe: Altın lşık) isimli, Beşbalık'lı Uygur bilgini Singku Seli Tutung tarafından, 10. yüzyılın birinci yarısında Çince'den Uygurca'ya çevrilmiş olan bir eserdir.

Altun Yaruk Uygur dönemi mi?

10. yüzyılda yazılmış olan bir metindir. Altun Yaruk daha sonra Çinceden Türkçeye çevrilmiş olan bir eserdir. ... Uygur dönemi eserlerinden olan Altun Yaruk Uygur bilgini olan Singku Seli Tutung tarafından yazılmıştır. Altun Yaruk içerisinde Tibetçe ve Moğolca olan eserler de yer almaktadır.

Sekiz Yükmek hangi Türk lehçesi?

Çince'den çevrilmiş olan Sekiz Yükmek, Burkancılık'a (Budizm) ait dini-ahlaki inanışlar ve kolaylıkla uygulanabilir bazı bilgileri içerir. tarihinde Turfan'ın 10 km. batısında Yamaz Vadisi'ndeki Yar-Hoto'da bulunmuş 405 satırlık sutradır.

Irk Bitig hangi Türkçe?

Irk “fal” ve bitig “kitap” kelimelerinden oluşan eserin Eski Türkçe adı "Fal Kitabı" anlamına gelmektedir. Bu fal kitabı Doğu Türkistan'da Uygurların hâkim olduğu ve Uygur edebiyatının parlak devirlerini geçirdiği çağa aittir.

Irk Bitig hangi Türkçe dönemi?

Eski Türkçe döneminin Göktürk Anıtları 'ndan sonraki yazılı ürünleri Uygur Türkçesi eserleridir. Uygur Türkleri Soğd yazısını ve Mani ile Buda dinlerini kabul etmişlerdir. Bu dönemde verilen eserlerin tamamı Mani ve Buda dinleriyle ilgilidir. Bu eserlerin başta gelenleri Altun Yaruk, Irk Bitig ve Sekiz Yükmek'tir.

Uygurlar ilk defa hangi alanda eserler ortaya çıkmasını sağlamıştır?

Kağıt ve matbaayı Çin'den alarak kullanan Uygurlar aynı zamanda Türk mimarisinin de ilk kalıcı eserlerini vermişlerdir.

Uygur Türkçesine ait bilinen en eski metinler hangi yüzyılda yazılmış olabilir?

Uygurca denilince, Uygur yazısı ile yazılmış, yazılış yılı belirlenebilen en eski metnin yazıldığı dönem olan 9. yy'dan başlatılarak yüzyıllarca altın devresini yaşamış, en eski Türk kültür dilini anlıyoruz (S.