Beta talasemi tanısı nasıl konur?

İçindekiler:

  1. Beta talasemi tanısı nasıl konur?
  2. Alfa talasemi nasıl bir hastalıktır?
  3. Talasemi hastalığı nasıl anlaşılır?
  4. Beta Talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?
  5. Alfa talasemi testi nasıl yapılır?
  6. Alfa talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?
  7. Iki talasemi taşıyıcısı evlenebilir mi?
  8. Akdeniz anemisi hastaları ne yemeli?

Beta talasemi tanısı nasıl konur?

Hasta veya taşıyıcı olduğu bilinen ailelerde gebelik sırasındaki tarama testleri ile tanı konabilir. Ayrıca yenidoğan kan testi (Topuk kanı testi) ile talasemi saptanabilir. Doğumdan sonra talasemi belirtileri gösteren veya kansızlık nedeniyle getirilen çocuklarda tanı konur.

Alfa talasemi nasıl bir hastalıktır?

Alfa talasemi klinik bulgu vermeyen sessiz taşıyıcılardan, anne karnında ölüme yol açan ağır kansızlık şeklinde çok değişken bulgularla seyreden kalıtsal bir kan hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya nüfusunun 'den fazlası alfa (α) talaseminin bir formunun taşıyıcısıdır.

Talasemi hastalığı nasıl anlaşılır?

Tanı, hemoglobin elektroforezi adı verilen test ile konur. Bu testte HbA2 düzeyi %3-7 arasındadır. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı hastalık olarak kabul edilmez. Akdeniz anemisi taşıyıcılığı olan bir birey, kendisi gibi birisiyle evlenirse % oranında akdeniz anemisi olan çocuklarının olma ihtimali vardır.

Beta Talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?

· Talasemi hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Et, balık gibi besinler düzenli miktarda tüketilmelidir. · Talasemi hastalarında kemik kaybı görülebileceğinden kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Örneğin; süt ürünleri çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Alfa talasemi testi nasıl yapılır?

Talasemi teşhisi için kan testleri yapılır. Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir. Hemoglobin elektroforezi adı verilen başka bir kan testi de yapılır.

Alfa talasemi taşıyıcısı nasıl beslenmeli?

Talasemi hastalarının beslenme düzenlerine dikkat etmesi gerekir. Et, balık gibi besinler düzenli miktarda tüketilmelidir. Talasemi hastalarında kemik kaybı görülebileceğinden kalsiyum alımına özen gösterilmelidir. Örneğin; süt ürünleri çok iyi bir kalsiyum kaynağıdır.

Iki talasemi taşıyıcısı evlenebilir mi?

Evlilik öncesi yapılan testlerde, her iki çiftte de talasemi minör yani taşıyıcılık görülürse bu çiftler evlenebilir ancak çocuk dünyaya getirmek için genetik danışmanlık almak ve tüp bebek yöntemini kullanmaları konusunda uyarılmaktadır.

Akdeniz anemisi hastaları ne yemeli?

İstiridye,karaciğer, dana eti, domuz eti, fasulye, yer fıstığı ezmesi, tofu, mısırgevrekleri, erik, karpuz, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler, hurma, kuru üzüm,bezelye demir açısından zengindir. Hastalığın kendisi ve bazı tedavilerin yan etkileri kemik kaybınıhızlandırabilir.