Kırım Hanlığı hangi devletin devamı?

İçindekiler:

  1. Kırım Hanlığı hangi devletin devamı?
  2. Kırım Osmanlı Devletinde ne zaman kim tarafından fethedilmiştir?
  3. Kırım Hanı Adil Giray hangi eser?
  4. Kırım hangi devletten alındı?

Kırım Hanlığı hangi devletin devamı?

Kırım Hanlığı veya Taht-i Kırım ve Deşt-i Kıpçak (öz adı — Taht-ı Qırım ve Deşt-i Qıpçaq, تخت قريم و دشت قپچاق; Kırım Tatarcası: Qırım Hanlığı), 1441-1783 yılları arasında Kırım'da hüküm sürmüş Kırım Tatar devletiydi. Altın Orda Devleti'nin yerini alan dört Hanlıkların en uzun süre hüküm süreni idi.

Kırım Osmanlı Devletinde ne zaman kim tarafından fethedilmiştir?

Haziran 1475'te gerçekleşen bu kuşatma ile, Kırım Osmanlı himayesi altına girmiştir. Kırım'ın fethedilmesi adına Gedik Ahmed Paşa komutasında Osmanlı ordusu ve müttefik Kırım kuvvetleri, yarımadaya varmıştı. Kale, deniz ve karadan kuşatma altına alınmıştı.

Kırım Hanı Adil Giray hangi eser?

Namık Kemal'in 1880-1883 yılları arasında cüzler hâlinde yayımlanan Cezmi'si, Türk edebiyatındaki ilk tarihî romandır. Eserde 16. yüzyılda Osmanlı ile İran arasında, Doğu Anadolu, Kafkasya ve Kırım toprakları üzerindeki hâkimiyet mücadelesi konu edilir.

Kırım hangi devletten alındı?

Bundan sonra Şahin Giray ihanetle Rusya'ya kaçıp onlara sığındığından 1774'te Kaynarca Antlaşması ile Rusya Kırım'ın istiklâlini ve tarafsızlığını Osmanlı Devleti'ne kabul ettirdikten sonra 1783'te de Kırım'ı ilhak etmiştir.