Serdar'ı Ekrem unvanı kime verildi?

İçindekiler:

  1. Serdar'ı Ekrem unvanı kime verildi?
  2. Serdar'ı ne demek?
  3. Sadrazamlar hükümdarın katılmadığı seferlere hangi ünvanla Orduya başkomutanlık yaparlardı?
  4. Osmanlı'da Sadrazam konaklarına ne ad verilir?
  5. Serdar Kürtçe ne demek?

Serdar'ı Ekrem unvanı kime verildi?

Vezir-i âzam ordunun başında sefere çıktığı zaman kendisine “serdar-ı ekremunvanı verilirdi. Vezir-i âzam sefere çıkınca kazaskerler onunla gelmez onun yerine “ordu kadısı” tayin edilirdi29. Serdar-ı Ekrem unvanıyla vezir-i âzam bütün tevcihat, azl, tayin, nefy ve idamları padişaha sormadan yapardı.

Serdar'ı ne demek?

Dilimize de Fars dilinden yerleşmiştir. Kelime anlamı olarak da başkumandan manasına gelmektedir.

Sadrazamlar hükümdarın katılmadığı seferlere hangi ünvanla Orduya başkomutanlık yaparlardı?

Serdar-ı Ekrem Olarak Sadrazamlar. Barış zamanı sadrazam, padişah adına, ordunun bütün işlerinden sorumlu en büyük âmirdi. Sefer zamanı orduya bizzat komutanlık yapabilirdi. Sefer zamanı orduya bizzat başkomutanlık yapan vezire “serdar”, vezir-i azama ise “serdar-ı ekrem” denilirdi.

Osmanlı'da Sadrazam konaklarına ne ad verilir?

Anlamı genişledikçe Sadrazam konağına “Paşa Kapısı” ve “Bâb-ı Âsafi”denmeye başlamıştır. Ancak 1808'deki Alemdar olayından sonra yeniden yaptırılan binaya dönemin padişahı Mahmud-ı Adli diye bilinen II. Mahmud'a izafeten Bâb-ı Adl ya da Bâb-ı Adli denmiş, ve 19. yüzyılın ikinci yarısında Bâb-ı âli deyimine dönülmüştür.

Serdar Kürtçe ne demek?

Serdar 'Ser' ve 'Dar' kelimelerinden oluşturulmuş ve erkek cocuklar icin kullanilan kürtçe kökenli bir addır. Ser 'baş, kafa, üst, ilk, birinci ve üst' anlamlarına gelmektedir. Dar 'ağaç' anlamına gelmektedir. Kelime olarak 'ağacin başı, ağacin tacı' anlamına gelmektedir.