Iktisap edilmesi ne demek?

İçindekiler:

  1. Iktisap edilmesi ne demek?
  2. Iktisap ne demek?
  3. Devren iktisap ne demek?
  4. Edinme tarihi nedir?
  5. Iktisap ne demek TDK?
  6. Ihraz ne demek?
  7. Iktisap kazanma ne demek?
  8. Pay iktisabı ne demek?
  9. Tesisen iktisap ne demek?
  10. Konut iktisap bedeli nedir?
  11. Iktisap maliyeti nedir?
  12. Iktisap bedeli ne demek?
  13. Kanunda ihraz ne demek?
  14. Sahiplenme ihraz ne demek?
  15. Bulmacada sermaye ne demek?
  16. Hisse iktisabı nedir?
  17. Firma kendi kendine ortak olabilir mi?
  18. Tesisen kazanmak ne demek?

Iktisap edilmesi ne demek?

Kazanmak, elde etmek anlamına gelen iktisap hukuki bir terim olarak hak sahibinin bir şeyin mülkiyetine sahip olma yollarını ifade eder. Medeni Kanunu'na göre bir hak doğrudan doğruya ya da devir ile iktisap edilebilir.

Iktisap ne demek?

İktisap; kazanma, edinme anlamlarına gelen bir terimdir. Gayrimenkulde iktisap ise bir kişinin gayrimenkulü resmi olarak edinmesidir. 4721 sayılı Medeni Kanun'un 705. maddesine göre gayrimenkulde iktisap yani mülkiyetin kazanılması tescil ile olur. Tescil ise tapu devir işlemi ile gerçekleştirilir.

Devren iktisap ne demek?

Devren iktisap, devren kazanım anlamında kullanılır. Mülkiyetin devren iktisabı ne demektir sorusunun yanıtı ise; söz konusu mülkiyetin bir kişiden bir başkasına geçmesi durumudur.

Edinme tarihi nedir?

Aslında Maliye Bakanlığı için esas olan tapu tescil tarihi değil gayrimenkulün fiilen kullanılmaya başlanıldığı ve gayrimenkulün üzerinde tasarrufta bulunulabildimiz tarihtir. ... Yani esas olan edinme tarihi fiilen kullanıma başlanıldığı ya da kullanıma bırakıldığı tarihtir.

Iktisap ne demek TDK?

a. (iktisa:bı) esk. Kazanma, edinme, edinim.

Ihraz ne demek?

(ﺍﺣﺮﺍﺯ) i. (Ar. ḥarz “korumak, toplamak”tan ihrāz) Kazanma, elde etme; erişme, nâil olma: Bugün hayat ancak ihrâz-ı galebe için sarfedilebilir bir metâdır (Cenap Şahâbeddin).

Iktisap kazanma ne demek?

Yasaların belirlediği şartlara göre belli bir zaman geçmesi sonunda bir hakkı kazanma.

Pay iktisabı ne demek?

Eski Türk Ticaret Kanunu'nda halka kapalı bir şirketin kendi paylarını iktisap etmesi belirli istisnalar hariç olmak üzere yasaktı. ... Şirketin bu ortaklık paylarını ilgili pay sahiplerinden belirli bir bedel karşılığı satın alması ise şirketin kendi paylarını iktisap etmesi anlamına geliyor.

Tesisen iktisap ne demek?

«Tesisen İktisap» şeklinde Halihazır Zilyet, Zilyetliğini muhafaza etmekle birlikte, kendi Zilyetliğindeki Eşya üzerinde o ana kadar mevcut olmayan yeni bir Zilyetlik türü kurarak (ihdas ederek), ona başkasını Zilyet kılar.

Konut iktisap bedeli nedir?

İktisap bedeli, bir mülkün alış bedeli yani taşınmazın iktisap edilmesine karşılık borçlanılan ya da ödenen bedel olarak tanımlanır. İktisap “elde etmek, kazanmak” sözcük anlamları taşır. Hukuki anlamda da bir malın mülkiyetine sahip olma şekillerini anlatır.

Iktisap maliyeti nedir?

İktisap bedeli, bir iktisadi kıymetin iktisap edilmesi karşılığında ödenen veya borçlanılan bedeldir. Mali idare tarafından verilen çeşitli özelgelerde endekslemede dikkate alınacak iktisap bedeli bağlamında bazı giderlerin bu bedele dahil edilmesi bazılarının ise edilmemesi öngörülmektedir.

Iktisap bedeli ne demek?

İktisap bedeli, bir mülkün alış bedeli yani taşınmazın iktisap edilmesine karşılık borçlanılan ya da ödenen bedel olarak tanımlanır.

Kanunda ihraz ne demek?

sahipsiz bir mala malik olmak kastı ile el koymaktır. güncel türkçedeki karşılığı: erişme, (bir çaba sonrasında) kazanma, elde etme. sıklıkla "ihraz etmek" şeklinde kullanılır.

Sahiplenme ihraz ne demek?

hakkın devir yoluyla (devren) kazanılması ve hakkın kurma (tesisen) yoluyla kazanılmasıdır. hayvan üzerindeki mülkiyeti asıl yoldan kazanılmış olur. Zira av hayvanı üzerinde daha önce hiç kimsenin bir mülkiyet hakkı yoktur. Sahipsiz taşınır malların bu yolla elde edilmesine sahiplenme (ihraz)(TMK. m. 767) denir.

Bulmacada sermaye ne demek?

Bu kelimenin terim anlamı para, nakit ve mal varlığıdır. Bazı bulmacalarda sermaye kelimesinin doğru yanıtı servettir.

Hisse iktisabı nedir?

Eski Türk Ticaret Kanunu'nda halka kapalı bir şirketin kendi paylarını iktisap etmesi belirli istisnalar hariç olmak üzere yasaktı. ... Şirketin bu ortaklık paylarını ilgili pay sahiplerinden belirli bir bedel karşılığı satın alması ise şirketin kendi paylarını iktisap etmesi anlamına geliyor.

Firma kendi kendine ortak olabilir mi?

Yeni TTK Rejimi Aşağıda Yeni TTK uyarınca şirketin kendi paylarını iktisap edebileceği veya rehin olarak kabul edebileceği haller irdelenmektedir. 379. madde uyarınca şirket, esas sermayesi veya çıkarılmış sermayesinin %10'unu aşmadığı müddetçe kendi hisselerini ivazlı olarak iktisap veya rehin olarak kabul edebilir.

Tesisen kazanmak ne demek?

Cevap 159:Zilyedin kendi zilyetliğini muhafaza ederek, bu zilyetliğine dayanarak başkası için de, eşya üzerinde zilyetlik tanımasıdır. A otomobilini B'ye kiralayıp teslim etse B'nin otomobil üzerinde fer'i zilyetliği tesisen kazanma olur.