Nazilli Kongresi nedir?

İçindekiler:

  1. Nazilli Kongresi nedir?
  2. Balıkesir ve Alaşehir kongrelerinin toplanmasına neden olan gelişme?
  3. Alaşehir Kongresi ne katilanlar?
  4. Alaşehir Kongresi ne için toplandı?
  5. Nazilli Kongresinin başkanı kimdir?
  6. Nazilli Kongresi hangi bölgede?
  7. Balıkesir ve Alaşehir kongrelerini kim topladı?
  8. Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri nde özellikle hangi ülkenin işgallerine karşı önlemler alınması kararlaştırılmıştır?
  9. Alaşehir Kongresinin başkanı kimdir?
  10. Balıkesir kongresine kimler katıldı?
  11. Nazilli kongresini kim düzenledi?
  12. Balıkesir Kongresinin toplanmasında hangi cemiyetin desteği olmuştur?
  13. Amasya Genelgesi kimler katıldı?
  14. Afyon kongresi ne zaman yapıldı?

Nazilli Kongresi nedir?

İkinci Nazilli Kongresi (19-): Alaşehir Kongresi kararlarına göre Nazilli bölgesinde gerekli düzenlemelerin yapılması ve merkez heyetinin oluşturulması için düzenlenmiştir.

Balıkesir ve Alaşehir kongrelerinin toplanmasına neden olan gelişme?

İzmir'in Yunanlılar tarafından işgali üzerine ortaya çıkan gelişmeler sonucunda Hacim Muhittin (Çarıklı) Bey'in öncülüğünde Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri toplanmıştır.

Alaşehir Kongresi ne katilanlar?

Alaşehir Kongresi'ne katılan delegelerden başlıca isimleri şöyle sıralayabiliriz: Hacim Muhittin Bey (Balıkesir), İbrahim Bey (Uşak), Ömer Bey (Alaşehir), Galip Bey (Alaşehir), Müftü İsmail Hakkı Efendi (Soma), Eski Müftü Osman Efendi (Soma), Belediye Başkanı Bahri Bey (Manisa), Ahmet Faik Bey (Kırkağaç), Kamil Efendi ...

Alaşehir Kongresi ne için toplandı?

Batı Anadolu'da devam eden direnişin son durumunu gözden geçirmek ve teşkilatlanmayı tamamlayabilmek amacıyla toplanmıştır. Amacı ve kararları yönüyle bölgesel bir kongredir. Balıkesir Kongresi gibi bağımsız tutumunu sürdürmüştür. Kendi bölgesinde örgütlenip, Yunan işgaline karşı halkı karşı koymaya çağırmıştır.

Nazilli Kongresinin başkanı kimdir?

Aydın'da ilçe kongrelerine devam eden TDP, Efeler ve Bozdoğan'ın ardından, Nazilli'de kongre gerçekleştirdi. İl Başkanı Selçuk Yasan ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı kongrede, divan başkanlığını İl Başkan Vekili Yılmaz Kutay üstlendi.

Nazilli Kongresi hangi bölgede?

Nazilli kongresi her ne kadar yerel kongre olsa da, bölgedeki etkinliği, aldığı kararlar ve bunların hayata geçirilmesi ile Aydın Denizli hattında Yunan işgaline karşı direnişin merkezi olmuştur. Nazilli Kongresi Milli Mücadele yıllarında Aydın bölgesinde oluşan tek kongredir.

Balıkesir ve Alaşehir kongrelerini kim topladı?

Balıkesir Kongresi ilk kez 27 Haziran-13 Temmuz 1919 tarihleri arasında Mehmet Vehbi Bolak başkanlığında toplanmış,"Heyet-i Merkeziye" başkanlığına Hacim Muhittin Bey seçilmiştir.

Balıkesir ve Alaşehir Kongreleri nde özellikle hangi ülkenin işgallerine karşı önlemler alınması kararlaştırılmıştır?

Kongrede Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti tüzüğü çerçevesinde Yunanlılar'a karşı alınacak tedbirler bütünüyle ele alındı. Kongre sürerken İtilâf devletlerinin İstanbul'u işgal ettikleri haberi duyuldu. Olay Balıkesir'de büyük bir tepki yarattı.

Alaşehir Kongresinin başkanı kimdir?

Kongre Başkanı Hacim Muhiddin Bey, Başkan Vekilleri; Mustafa ve İbrahim(Uşak),Kâtipler ise Edhembey zâde Ömer ve Müftizâde Abdülgafur(Balıkesir)tarafından temsil edildi. 25 Ağustos 1919'a kadar oturumlar hâlinde sürdürülen Kongre öncelikle idâri kararlar alındı.

Balıkesir kongresine kimler katıldı?

Kongrenin toplanması ve aldığı kararlar Erzurum Kongresi'nden üç gün sonra 26 Temmuz'da toplanan asıl kongreye ise Balıkesir, Bandırma, Burhaniye, Edremit, Gönen, Balya, Sındırgı, Akhisar, Kırkağaç kazaları ile Fırt, Kepsut, Giresun, Şamlı, İvrindi, Bigadiç ve Konakpınarı nahiyelerinden 48 üye katıldı.

Nazilli kongresini kim düzenledi?

Kongre kararlarını uygulayan ve denetleyen Nazilli Heyet-i Merkeziyesi'nin, Doğu'daki Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Heyet-i Temsiliye hareketi ile yakınlaşması, Doğu ve Batı'da gerçekleştirilen kongrelerle Anadolu'daki Milli Mücadele Mustafa Kemal Paşa'nın liderliğinde birleşmesinin alt yapısı hazırlanmıştır.

Balıkesir Kongresinin toplanmasında hangi cemiyetin desteği olmuştur?

Kongrede bir merkez kurulunun oluşturulması, Kuvâ-yi Milliye'yi desteklemek için maddî kaynakların tesbiti, yeni Redd-i İlhak Cemiyeti'nin kurulması ve cephelerin hızla takviye edilmesi kararlaştırıldı. Hacim Muhiddin Bey kongre tarafından merkez kurul başkanlığına getirildi.

Amasya Genelgesi kimler katıldı?

Mustafa Kemal ve arkadaşları, Havza'daki çalışmalarını tamamladıktan sonra 12 Haziran 1919'da Amasya'ya geçtiler. Milli Mücadele çalışmalarını sürdüren Mustafa Kemal, Hüseyin Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy birlikte Amasya Genelgesi'ni hazırladılar.

Afyon kongresi ne zaman yapıldı?

Gazi Mustafa Kemal Atatürk (Afyonkarahisar ) Milli Mücadele sırasında, 2 Ağustos 1920'de Afyonkarahisar Kongresi toplanmıştır. Kongreye Mustafa Kemal başta olmak üzere Konya, Uşak ve Nazilli Müdafaa-i Hukuk Derneği temsilcileri katılmıştır.