Hangi hallerde tutuklama olur?

İçindekiler:

  1. Hangi hallerde tutuklama olur?
  2. Tutuklama kararına itiraz süresi ne zaman başlar?
  3. CMK'ya göre özel tutuklama nedenleri nelerdir?
  4. Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?
  5. Ceza 7 günlük itiraz süresi ne zaman başlar?
  6. Sulh ceza Hakimliğine itiraz süresi ne zaman başlar?
  7. Ara duruşma ne demek?
  8. Ara muhakeme ne demek?
  9. CMK nun 147 maddesi nedir?
  10. Savcı tutuklama emri verebilir mi?
  11. Yargıtay tutuklama kararı verebilir mi?
  12. Tutuklu kalma süresi ne kadar?

Hangi hallerde tutuklama olur?

Tutuklama Nedeni Sayılan Katalog Suçlar Nelerdir?
  • Soykırım ve insanlığa karşı suçlar (TCK md.76, 77, 78),
  • Kasten adam öldürme suçu (TCK md.81, 82, 83),
  • Silahla kasten yaralama (TCK md.86/3-e),
  • Neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama (TCK md.87),
  • İşkence suçu (TCK md.94, 95),
Daha fazla öğe...

Tutuklama kararına itiraz süresi ne zaman başlar?

19/7). CMK' ye göre tutuklamaya itiraz süresi 7 gündür (CMK md.101/5, md. 104/2, md. 2). Tutuklamaya itiraz süresi, şüpheli veya sanığın tutuklandığı günden sonraki gün hesaplanmaya başlar.

CMK'ya göre özel tutuklama nedenleri nelerdir?

1412 sayılı Kanunun 104 üncü maddesinde yer alan tutuklama nedenleri dışında maddede, şüpheli ve sanığın saklanması, kamu düzeninin suçun neden olduğu ve olabileceği ağır zararlardan korunması, şüpheli veya sanığın kendilerine karşı gelişebilecek hukuka aykırı tepkilerden korunması, suça son verilmesi, suçun ...

Cumhuriyet savcısı tutuklama kararı verebilir mi?

Cumhuriyet savcısı veya kolluk tutuklama kararı veremez. Ancak, soruşturma evresinde savcı adli kontrol veya tutuklamanın artık gereksiz olduğu kanısına varacak olursa, şüpheliyi re'sen serbest bırakabilir. ... ─ Şüpheli ve sanığın da soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında salıverilme talebinde bulunma hakkı vardır.

Ceza 7 günlük itiraz süresi ne zaman başlar?

İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar. Karar ilgilinin yüzüne karşı verilmişse, 7 günlük itiraz süresi tefhim (öğrenme) gününden itibaren işlemeye başlar.

Sulh ceza Hakimliğine itiraz süresi ne zaman başlar?

SULH CEZA HAKİMLİĞİNİN KARARINA İTİRAZ SÜRESİ: Suçtan zarar gören, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kendisine tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde, bu kararı veren Cumhuriyet savcısının yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliğine itiraz edebilir.

Ara duruşma ne demek?

Ara duruşma, ilk duruşma ile karar duruşması arasında yer alan duruşmaları ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Ayrıca, tutuklu ceza davası dosyalarında iki duruşma arasında yer alan tutukluluk incelemesine de ara duruşma denilmektedir.

Ara muhakeme ne demek?

Ara Muhakeme Evresi C.Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin ilgili mahkemeye gönderilmesi ile başlayan süreçtir.

CMK nun 147 maddesi nedir?

CMK 147 (İfade ve Sorgunun Tarzı) Madde 147 – (1) Şüphelinin veya sanığın ifadesinin alınmasında veya sorguya çekilmesinde aşağıdaki hususlara uyulur: a) Şüpheli veya sanığın kimliği saptanır. Şüpheli veya sanık, kimliğine ilişkin soruları doğru olarak cevaplandırmakla yükümlüdür. b) Kendisine yüklenen suç anlatılır.

Savcı tutuklama emri verebilir mi?

Savcılık veya Kolluğun Yakalama Emri: Yakalanmış iken kolluk görevlisinin elinden kaçan şüpheli veya sanık ya da tutukevi veya ceza infaz kurumundan kaçan tutuklu veya hükümlü hakkında Cumhuriyet savcıları ve kolluk kuvvetleri de yakalama emri düzenleyebilirler. (CMK m.98/2).

Yargıtay tutuklama kararı verebilir mi?

Temyiz aşamasında ise Yargıtay'ın tutuklamaya karar verme yetkisi olmadığından bu aşamada tutuklama kararı düzenlenemez. Yargıtay'ın bu kapsamda sadece bozma sebebine göre salıverme kararı verme yetkisi bulunmaktadır. Tutuklama müzekkeresi/kararının ise bazı içeriklere haiz olması gerekir.

Tutuklu kalma süresi ne kadar?

Ağır cezalık suçlardaki tutukluluk süresi en çok iki yıldır. Bu süre, zorunlu hallerde, gerekçesi gösterilerek uzatılabilir; uzatma süresi toplam üç yılı geçemez (CMK m.102/2). Bir görüşe göre ağır ceza mahkemesinin görevine giren davalarda, iki artı üç yıl olmak üzere, tutukluluk süresi beş senedir deniyor.