Ecrimisil davasını kim açabilir?

İçindekiler:

  1. Ecrimisil davasını kim açabilir?
  2. Ecrimisil davası ne kadar sürer?
  3. Elatmanın önlenmesi davasını kim açabilir?
  4. Ecrimisil şartları nelerdir?
  5. Ecrimisil kiraya verilir mi?
  6. Ecrimisil bedeli nasıl belirlenir?
  7. Kiracıdan ecrimisil talep edilebilir mi?
  8. El Atmanın Önlenmesi nasıl icra edilir?
  9. Ecrimisil bedeli nasıl ödenir?
  10. Ecrimisil nasıl tespit edilir?
  11. Ortaklığın giderilmesi davasında ecrimisil talep edilebilir mi?
  12. Malik olmayan ecrimisil isteyebilir mi?

Ecrimisil davasını kim açabilir?

Ecrimisil ihtarnamesi akabinde dava açmak için mal sahibi ya da idarecisinin Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dava açması mümkündür. Dolayısıyla ecrimisil davasında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Ecrimisil davası ne kadar sürer?

Ecrimisil davası geriye dönük olarak 5 yıl içinde açılır. 5 yılın üzerindeki süreçlerde karşı taraf bu davaya itiraz ettiğinde dava sürecindeki sonuçlar dikkate alınmaz.

Elatmanın önlenmesi davasını kim açabilir?

El atmanın önlenmesi davasının davacısı; mülkiyet hakkı saldırıya uğrayan malik ya da onun mirasçılarıdır. Davalı sıfatı ise, söz konusu mülkiyet hakkına saldırıda bulunan gerçek veya tüzel kişilere ait olacaktır.

Ecrimisil şartları nelerdir?

Ecrimisil Davası Açma Şartları Nelerdir?
  • Mülkiyeti elinde bulunduran kişinin izni olmadan bir başka kişinin malı kullanmalıdır.
  • Malı haksız yere kullanan kişi kötü niyetli olmalıdır.
  • İşgalcinin kusurlu olup olmadığı önemli değildir.
  • İşgali yapan kişiye ihtarname çekilerek durum bildirilmiş olmalıdır.
Daha fazla öğe...

Ecrimisil kiraya verilir mi?

Ecrimisil kira değildir ve geriye dönük olarak hesaplanır. Bir hazine taşınmazının, İdarenin izni olmadan gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi nedeniyle ecrimisil alınır.

Ecrimisil bedeli nasıl belirlenir?

İlke olarak, kira geliri üzerinden ecrimisil belirlenmesinde, taşınmazın davaya konu ilk dönemde mevcut haliyle serbest şartlarda getirebileceği kira parası, emsal kira sözleşmeleri ile karşılaştırılarak, taşınmazın büyüklüğü, niteliği ve çevre özellikleri de nazara alınarak yöredeki rayiçe göre belirlenir.

Kiracıdan ecrimisil talep edilebilir mi?

Ecrimis Talep Edilebilmesi için Aranan Şartlar Taşınmazın fuzuli yani haksız olarak işgal edilmiş olması gereklidir. Bu işgale örnek olarak şu haller sayılabilir; kiracının kira süresi dolmasına rağmen taşınmazı kullanmaya devam etmesi, izinsiz kullanım, izinsiz inşaat…

El Atmanın Önlenmesi nasıl icra edilir?

Taşınmaza haksız müdahale olması halinde bu dava açılacaktır. Yetkili asliye hukuk mahkemesi tarafından el atmanın önlenmesi kararı verilir. Bu mahkeme ilamı, ilamlı icra ile icraya konur. İcra dairesi tarafından işgale son verilir.

Ecrimisil bedeli nasıl ödenir?

Ecrimisil, ilçelerde malmüdürlüğü (muhasebe birimine), illerde ise defterdarlıklar bünyesindeki muhasebe müdürlüğü veznesine yatırılır.

Ecrimisil nasıl tespit edilir?

Maddenin 1. fıkrasına göre “Ecrimisilin tespit ve takdirinde; İdarenin zarara uğrayıp uğramadığına ve işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın, taşınmazın işgalci tarafından kullanım şekli, fiili ve hukuki durumu ile işgalden dolayı varsa elde ettiği gelir, aynı yer ve mahalde bulunan emsal nitelikteki ...

Ortaklığın giderilmesi davasında ecrimisil talep edilebilir mi?

Elbirliği mülkiyetinde de paydaşlardan biri öteki paydaşların olurlarını almadan veya miras şirketine temsilci atanmadan tek başına ortak taşınmazdan yararlanmasına engel olan ortaklar aleyhine ecrimisil davası açabilir. ... Kural olarak, kullanımdan men edilmedikçe paydaşlar birbirlerinden ecrimisil talep edemezler.

Malik olmayan ecrimisil isteyebilir mi?

Sulh Hukuk Mahkemesinin 2011/8/1083 Karar sayılı 20.12.2011 tarihli kararıyla reddedildiği anlaşılmıştır. Ecrimisil Zilyet Olmayan Malikin, Malik Olmayan Kötü Niyetli Zilyetten İsteyebileceği Haksız İşgal Tazminatıdır.