Belediye başkanı ne iş yapar?

İçindekiler:

  1. Belediye başkanı ne iş yapar?
  2. Belediyenin temel görevleri nelerdir?
  3. Belediye başkanını kim belirler?
  4. Belediye Başkanı yerine kim vekalet eder?
  5. Belediye başkanının katılamadığı encümen toplantılarına kim başkanlık eder?

Belediye başkanı ne iş yapar?

Kanunlara göre belediye teşkilatı, tüzel kişiliği olan bir örgüt olarak kabul edilir. Belediye başkanı; il, ilçe ve kasaba gibi yerleşim merkezlerinin sınırları içerisindeki temizlikten, aydınlatmadan, su sisteminden, toplu taşımadan ve esnaf denetiminden sorumlu olan, belediye teşkilatını yöneten kişidir.

Belediyenin temel görevleri nelerdir?

Belediye öncelikle imar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel alt yapı; çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık; zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma ve ambulans; şehir içi trafik; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor; sosyal ...

Belediye başkanını kim belirler?

Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir.

Belediye Başkanı yerine kim vekalet eder?

MADDE 40. — Belediye başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hâllerde, bu süre içinde kendisine vekâlet etmek üzere, belediye meclisi üyeleri arasından birini başkan vekili olarak görevlendirir. Başkan vekili, başkanın yetkilerine sahiptir.

Belediye başkanının katılamadığı encümen toplantılarına kim başkanlık eder?

Belediye başkanının katılamadığı toplantılarda, Belediye başkanının görevlendireceği başkan yardımcısı veya encümen üyesi, encümene başkanlık eder. Encümen toplantılarına gündemdeki konularla ilgili olarak ilgili birim amirleri, Belediye başkanı tarafından oy hakkı olmaksızın görüşleri alınmak üzere çağrılabilir.