Mesleki solunum sistemi hastalıkları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Mesleki solunum sistemi hastalıkları nelerdir?
  2. Mesleki bulaşıcı hastalıklar nelerdir?
  3. Mesleki bulaşıcı hastalıklar hangi sınıfta yer alır?
  4. Mesleki Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?
  5. Mesleki kontakt dermatit nedir?
  6. Tozun neden olduğu hastalıklar?
  7. Türkiye'de meslek hastaliklari kac gruba ayrilir?
  8. Türkiye'de meslek hastalığı sınıflamasında D grubunda hangi hastalıklar bulunur?
  9. Mesleki enfeksiyon nedir?
  10. Alerjik kontakt dermatit nasıl geçer?
  11. Kontakt dermatit nedir kısaca?

Mesleki solunum sistemi hastalıkları nelerdir?

Mesleki Solunum Sistemi Hastalık Türleri Meslek gruplarına bağlı olarak en sık, silikoz, asbestoz, berillioz, bisinoz gibi hastalıklar meydana gelmektedir.

Mesleki bulaşıcı hastalıklar nelerdir?

Pek çok etkenle ortaya çıkan mesleki bulaşıcı hastalıklar listesinde bruselloz, tetanoz, şarbon salmonella infeksiyonu, weill hastalığı, kuduz, ornithozlar, psittakoz, renkküren ateş, şap hastalığı, çiçek, q humması, leke humması, ekinokok humması, ruam gibi hastalıklar bulunmaktadır.

Mesleki bulaşıcı hastalıklar hangi sınıfta yer alır?

  • A Grubu: Kimyasal maddelerle olan.
  • B Grubu: Mesleki cilt hastalıkları
  • C Grubu: Pnömokonyozlar ve diğer.
  • D Grubu: Mesleki Bulaşıcı Hastalıkları
  • E Grubu: Fiziksel etkenlerle olan meslek.

Mesleki Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

Virüsler: Viral hepatit A-B-C-E, insan immünyet- mezlik virüsü (HIV), influenza, kırım kongo kanama- lı ateşi (KKKA), kuduz. Bakteriler: Şarbon, Brusella, Erisipeloid, Leptospira, C. tetani, M. tuberculosis, F. Tularensis, Klamidya ve Riketsiyalar.

Mesleki kontakt dermatit nedir?

Mesleki kontakt dermatitler (MKD) mesleki deri hastalıklarının %70-90'ından sorumludurlar2. Hastalığı iş yerinde maruz kalınan irritan veya alerjik maddelerin kronik ve birikici teması oluşturur. En sık dördüncü dekatta ve erkeklerde görülmekte, olguların %90'ında eller tutulmaktadır2-4.

Tozun neden olduğu hastalıklar?

Akciğerin toz hastalıkları olarak bilinen pnömokonyozlar; akciğerlerde inorganik tozların birikmesi ve buna karşı gelişen doku reaksiyonudur. Bazı sektörlerde, özellikle kapalı, havalandırması yeterli olmayan ortamlarda, sürekli ve yoğun bir şekilde toza maruz kalınması sonucu oluşur.

Türkiye'de meslek hastaliklari kac gruba ayrilir?

Meslek hastalıkları SSK Sağlık İşletmeleri Tüzüğüne göre beş ana gruba ayrılır: A- Kimyasal maddelerle oluşan meslek hastalıkları; kimyasal maddelerin yapısına göre 25 alt gruba ayrılır. B- Mesleki cilt hastalıkları; 2 gruba ayrılır. C- Pnömokonyozlar ve solunum sisteminin diğer hastalıkları; 9 alt gruba ayrılır.

Türkiye'de meslek hastalığı sınıflamasında D grubunda hangi hastalıklar bulunur?

Alt Grup Grupları ve Hastalıklar B grubu meslek hastalıkları: Cilt kanseri ve kanserli olmayan cilt hastalıkları. C grubu meslek hastalıkları: Pnömokonyoz ve diğer solunum sistemi meslek hastalıkları. D grubu meslek hastalıkları: Mesleki enfeksiyon hastalıkları.

Mesleki enfeksiyon nedir?

Mesleki bulaşıcı hastalıklar iş hayatı sırasında ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarıdır. Bazı mesleklerde bazı enfeksiyonların riski yüksektir. Enfektif durumun meslekle ilişkisini ortaya koymak için bazen ileri tetkikler ge- rekebilir. Bu durumlarda hekimlere oldukça fazla iş düşmektedir.

Alerjik kontakt dermatit nasıl geçer?

Alerjik kontakt dermatit tedavisinde kortizon (kortikosteroid) içeren merhemler ve nemlendiriciler kullanılabilir. Ultraviole ışınları (PUVA) da tedavide kullanılmaktadır. Nemlendiriciler cildin bozulmuş yapısını onarmak amacıyla kullanılmalıdır. Dermatit düzelse bile uzun süre devam edilmelidir.

Kontakt dermatit nedir kısaca?

Kontakt dermatit, deriye temas eden bir maddenin deride neden olduğu yangıya verilen isimdir. Bazen temas ekzeması olarak da adlandırılır.