Sulh hukuk Mahkemesinde nasıl dava açılır?

İçindekiler:

  1. Sulh hukuk Mahkemesinde nasıl dava açılır?
  2. Sulh hukuk Mahkemesi ne iş yapar?
  3. Sulh hukuk değişik is dosyası nedir?
  4. Sulh Hukuk özel mahkeme midir?
  5. Sulh Ceza Mahkemesi ne iş yapar?
  6. Sulh hukuk mahkemesine nasıl başvuru yapılır?
  7. Asliye Sulh mahkemesi neye bakar?
  8. Sulh hukuk mahkemesi Adli tatile tabi mi?
  9. Sulh ceza hakimi savcının talebiyle bağlı mıdır?
  10. Sulh ceza Mahkemesi kaç yıllık davalara bakar?
  11. Sulh Ceza mahkemesine Nasıl Başvurulur?
  12. Adli yardım talepli dava nasıl açılır?

Sulh hukuk Mahkemesinde nasıl dava açılır?

Dava yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılması sağlanır. Mahkemenin yargılamayı yapabilmesi için gerekli harç ve gider avansının peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi gereklidir. Bu işlemler yapıldıktan sonra dilekçeniz mahkeme tarafından kaydedilecek ve dava açılmış olacaktır.

Sulh hukuk Mahkemesi ne iş yapar?

Sulh hukuk mahkemesi, aşağıda yazılı bazı özel hukuk davalarına bakmakla görevlidir:
  • Kat mülkiyetinden kaynaklanan davalar,
  • İzale-i şuyu (ortaklığın giderilmesi) davası,
  • Kiralananın tahliyesi davası,
  • Kira ilişkisinden kaynaklanan tespit davası,
  • Kira bedelinin uyarlanması davası,
  • Kira sözleşmesinin iptali,
Daha fazla öğe...

Sulh hukuk değişik is dosyası nedir?

Değişik İş Dosyası Ne Demektir? Mahkemelerin esasına girmediği ancak hakim kararı gerektiren işlemlerle ilgili verdikleri kararların ortak adıdır. Değişik iş dosyalarında genellikle sadece dosya üzerinden inceleme yapılır ve duruşma icra edilmeksizin karar verilir.

Sulh Hukuk özel mahkeme midir?

Sulh hukuk mahkemesi; belirli özel hukuk davalarına bakmak üzere kurulmuş olan, asıl görevli mahkeme olan asliye hukuk mahkemesi ile birlikte iki genel mahkemeden biridir (5235 sayılı Kanun m.4). Sulh hukuk mahkemeleri, tek hakimli olup her yargı çevresinde (adliyede) kurulması gereken mahkemelerdendir.

Sulh Ceza Mahkemesi ne iş yapar?

Sulh ceza hakimliği, diğer bir deyişle sulh ceza mahkemesi, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'na göre yapılan bazı soruşturma işlemleri ile bu işlemlere yapılan itirazlar ve idari nitelikte bazı işlemlere (Örn, idari para cezasına itiraz) itirazları inceleyen bir hakimlik/mahkeme olarak görev yapmaktadır.

Sulh hukuk mahkemesine nasıl başvuru yapılır?

Sulh hukuk mahkemesinin kararını kanun yoluna götürmek isteyen aleyhine hüküm kurulmuş taraf kararın taraflara tebliğ edilmesinden itibaren 2 hafta içerisinde bölge adliye mahkemesine gönderilmek üzere kararı veren sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile istinaf başvurusunda bulunur.

Asliye Sulh mahkemesi neye bakar?

Asliye hukuk mahkemesi ve sulh hukuk mahkemesi özel hukuk uyuşmazlıklarına bakmakla görevli temel iki mahkemedir. ... Kanunda belirli bir uyuşmazlık türü için açıkça özel bir mahkemenin görevli olduğu kabul edilmişse, uyuşmazlığı çözmeye görevli mahkeme kanunun belirlediği o özel görevli mahkemedir.

Sulh hukuk mahkemesi Adli tatile tabi mi?

Basit yargılama usûlünün uygulandığı sulh hukuk mahkemeleri ile iş mahkemeleri adlî tatilden yararlanacaktır. ... Ancak Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler adlî tatilde görülmeye devam edilecektir.

Sulh ceza hakimi savcının talebiyle bağlı mıdır?

Sulh ceza hakimi; savcının bu talebi ile bağlı olmayıp, şartları oluşmayan tutuklama talebinin reddine karar verebileceği gibi, tutuklama talebinin şartlarının oluştuğunu düşündüğünde "ölçülülük" ilkesi gereğince tutuklamanın yerine, tutuklama ile aynı şartlara sahip adli kontrol tedbirine de hükmedebilir.

Sulh ceza Mahkemesi kaç yıllık davalara bakar?

Türkiye'deki sulh ceza mahkemelerinde, iki yıla kadar (iki yıl dahil) hapis cezaları ve bunlara bağlı adlî para cezaları ile bağımsız olarak hükmedilecek adlî para cezalarına ve güvenlik tedbirlerine ilişkin hükümlerin uygulanmasına ilişkin davalar görülür..Ayrıca özel kanunlarda ve tüzüklerde davayı sulh ceza ...

Sulh Ceza mahkemesine Nasıl Başvurulur?

Başvuru, bizzat kanuni temsilci veya avukat tarafından sulh ceza mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. Başvuru dilekçesi, iki nüsha olarak verilir. Başvuru dilekçesinde, idari yaptırım kararına ilişkin bilgiler, bu karara karşı ileri sürülen deliller açık bir şekilde gösterilir.

Adli yardım talepli dava nasıl açılır?

Talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. Kanun yollarına başvuru sırasında adli yardım talebi bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay'a yapılır.