Teratom tümörü nedir?

İçindekiler:

  1. Teratom tümörü nedir?
  2. Teratom ameliyatı nedir?
  3. Teratom malign mi?
  4. Teratom iyi huylu mu?
  5. Matür teratom nedir?
  6. Teratom belirtileri nelerdir?
  7. Teratom nedir belirtileri?
  8. Germ hücreli teratom nedir?
  9. Matür kistik teratom malign mi?
  10. Ovaryan teratom nedir?
  11. Dermoid kist ne zaman alınmalı?
  12. Dermoid kist nelere sebep olur?
  13. Dermoid kisti nasıl olur?
  14. Germ hücreli tümörler nelerdir?
  15. Germ hücreli ne demek?
  16. Matür kistik teratom ne demek?
  17. Dermoid kist alındıktan sonra tekrarlar mı?

Teratom tümörü nedir?

Teratom bir tümör türüdür. Terimin etimolojik kökeni eski Yunanca'da “canavar tümör” anlamına gelen bir terimdir. Teratom her üç gelişme hücresi katmanını (ektoderm, mezoderm ve endoderm) da içeren, cenine özgü dokulardan oluşmuş bir tümördür.

Teratom ameliyatı nedir?

Tümör sadece dışarı doğru büyüdüyse kitle üzerinden kesi ile çıkarılır, karın içine doğru da büyümüşse karın kesisi ve kitle üzerinden kesi yapılarak kitlenin tamamı çıkarılmalıdır. Kitle ameliyat sırasında tam olarak çıkarılabiliyorsa cerrahi yapılması ilk seçenektir.

Teratom malign mi?

Dermoid kist yani matür teratomun kaynağı dokuları ve organları oluşturmak üzere farklılaşmakta olan embriyonik hücrelerden oluşmaktadır. Teratomlar hücre yapısına göre matür, immatür ve malign olarak sınıflandırılır.

Teratom iyi huylu mu?

İmmatür teratomlar kötü huylu, matür teratomlar ise iyi huyludur. Dermoid kist ya da matür teratom en fazla kuyruk sokumu bölgesinde (sakrokoksigeal teratom) görülür.

Matür teratom nedir?

Matür teratoma, ektoderm, mezoderm ve endoderm doku elementleri içeren germ hücreli tümörlerdir. Genellikle mediastinal teratomalar histolojik olarak iyi diferansiye ve benign lezyonlardır. Teratomlar komşu organlara rüptüre olabilirler.

Teratom belirtileri nelerdir?

Semptomatik yani belirti veren kistler ise sıklıla büyük olan ve kadında özellikle kasıklara ya da idrar torbasına bası yapan tümörlerdir. Hasta kasık ağrısı ya da karnında eline gelen kitle ile başvurur. Kimi zaman sırta vuran ağrılar ve bası hissi ile doktora başvurabilir.

Teratom nedir belirtileri?

Hava yoluna bası yapabilirler. Mediastinal teratomlar genellikle asemptomatiktirler. Semptomları mekanik nedenlerle oluşur ve göğüs ağrısı, öksürük, dispne, tekrarlayan pnomoni şeklindedir. Tümör çevre yapılara yapışık olabilir ve perikard, plevra veya akciğer rezeksiyonu gerekebilir.

Germ hücreli teratom nedir?

Germ hücreli tümörler iki veya üç germinal tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezo- derm) gelişen çesitli tipte matür ve/veya immatür somatik dokular içeren tümörlerdir. Kısaca tanımlayacak olursak; matür teratomlar, sadece matür dokulardan oluşan tü- mörlerdir (Resim 2).

Matür kistik teratom malign mi?

Matür kistik teratom, över teratomlarının en sık olanıdır ve aynı zamanda germ hücrelerinden en sık köken alan tümördür. Malign değişim matür kistik teratomların alışılmadık bir komplikasyonudur. Olguların %1-2'sinde görülür. Matür kistik teratomda bulunan dokulardan herhangi bir malign değişim gösterebilir.

Ovaryan teratom nedir?

Yumurtalık Dermoid Kisti (Matür Kistik Teratom) Dermoid kist olarak da adlandırılan yumurtalık matür kistik teratomları, üreme çağındaki kadınlarda yumurtalık kitlelerinin %70'ini ve menopoz sonrası kadınlarda ise %20'sini oluşturan en yaygın germ hücreli tümördür.

Dermoid kist ne zaman alınmalı?

Dermoid kist için kanser şüphesi varsa, Dermoid kist yırtılmış (rüptür) ise, Dermoid kist torsiyone (yumurtalığın kendi etrafında dönmesi) olmuşsa, Dermoid kist hızlı büyüyorsa ameliyat gerekir.

Dermoid kist nelere sebep olur?

Dermoid kist, içinde kıl, tüy, diş, kemik ve sinir dokusu bulunabilen ve nadiren kansere dönüşme ihtimali olduğu için ameliyat önerilebilen bir hastalıktır. Vücudumuzun deri tabakasında oluşan bir tür kesecik olan dermoid kist, üzerinde biyolojik yapısı gereği orada bulunmaması gereken dokular barındırabilir.

Dermoid kisti nasıl olur?

Dermoid kist doğumda görülen bir büyümedir yani Dermoid kist kadınlarda meydana gelen iyi huylu ve küçük boyutlu olan kist türüdür. Dermoid kist boyutları genellikle 2 cm, 3 cm veya 30 cm'ye kadar uzanabilir. Saç, sıvı, diş gibi yapıya sahip, cilt üzerinde veya deride bulunabilen deri bezleri gibi yapılara benzerler.

Germ hücreli tümörler nelerdir?

Germ hücreli tümörler iki veya üç germinal tabakadan (ektoderm, endoderm ve mezo- derm) gelişen çesitli tipte matür ve/veya immatür somatik dokular içeren tümörlerdir. Kısaca tanımlayacak olursak; matür teratomlar, sadece matür dokulardan oluşan tü- mörlerdir (Resim 2).

Germ hücreli ne demek?

Germ hücreli tümörler premordiyal germ hücrelerinde köken alan benign ve malign karakter gösterebilen tümörlerdir. Germ hücreli tümörler genellikle gonadlarda ortaya çıkan nadir tümörlerdir ve ekstragonadal olarak en çok mediastinum, retroperitoneum, pineal gland ve sakral bölgelerde görülür.

Matür kistik teratom ne demek?

Dermoid kistler, matür kistik teratom olarak da bilinen, overin (yumurtalığın) en sık görülen germ hücreli tümörleridir. En sık 20 ile 40 yaşları arasında görülmektedir. Yumurtalığın bu tümörleri iyi huylu tümörlerdir. Dermoid kistler tüm over tümörlerinin yaklaşık %15'ini oluşturmaktadırlar.

Dermoid kist alındıktan sonra tekrarlar mı?

Dermoid kistlerin başarılı bir ameliyat sonrası tekrarlama oranı düşük olmakla birlikte imkansız değildir. Özellikle ameliyat sırasında kist yırtıldıysa yada kist kapsülünden bir bölüm yumurtalıkta kaldıysa tekrarlama oranı artar. Ayrıca ameliyattan sonra diğer yumurtalıkta da dermoid kist tekrarlayabilir.