Akciğer tümörü nedir?

İçindekiler:

  1. Akciğer tümörü nedir?
  2. Akciğer kanserine neden olan şeyler?
  3. Her akciğer tümörü kanser midir?
  4. Akciğer kanseri kaçıncı evrede öldürür?

Akciğer tümörü nedir?

Akciğerde yer alan hücrelerin dengesiz bir şekilde çoğalması sonucu meydana gelen kötü huylu tümöral oluşumlara akciğer kanseri adı verilir. Kanser hücreleri öncelikle bulunduğu yerde çoğalarak kitlesel bir yapı oluşturur. İleri evrelere gelindiği zaman ise çevre doku ve organlara yayılım gösterir.

Akciğer kanserine neden olan şeyler?

Akciğer kanserine neden olan sebepler arasında, sigara, asbest, hava kirliliği ve genetik yatkınlık yer almaktadır. Sigara içmek, hem sigara içenlerde hem de sigara dumanına maruz kalan insanlarda akciğer kanserlerinin çoğuna neden olur.

Her akciğer tümörü kanser midir?

Akciğerlerde yer alan doku ve hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması durumu ise akciğer kanseri olarak adlandırılır. Tümör hücresi olarak da tanımlanabilen bu hücreler, hızla çoğalır ve zamanla kitlesel bir yapı oluşturur. Kanserin ilerlemesiyle birlikte kanser hücreleri, çevre doku ve organlara yayılır.

Akciğer kanseri kaçıncı evrede öldürür?

4. evre küçük hücreli olmayan akciğer kanseri için medyan (ortanca) yaşam beklentisi - hastaların yüzde 50'sinin hayatta kaldığı ve yüzde 50'sinin yaşamı kaybettiği zaman - sadece yaklaşık sekiz aydır.