Yaşa göre standardize edilmiş hız ne demek?

İçindekiler:

  1. Yaşa göre standardize edilmiş hız ne demek?
  2. Endemik misiniz ne demek?
  3. Prevalans türkçesi ne demek?
  4. Insidans nedir nasıl hesaplanır?
  5. Epidemiyolojik Araştırma Türleri Nelerdir?
  6. Epidemiyolojik çalışmalar kaça ayrılmaktadır?
  7. Geriye dönük çalışma ne demek?
  8. Randomize kontrollü çalışma ne demek?
  9. Retrospektif çalışma ne demek?
  10. Retrospektif kohort ne demek?

Yaşa göre standardize edilmiş hız ne demek?

Yaşa göre standardize edilmiş ölüm hızı (bazen yaşa özel ölüm hızı da denilir), toplumun standart bir yaş yapısı olduğu varsayılarak hesaplanan bir ölüm hızıdır.

Endemik misiniz ne demek?

Endemik seyir: Bir hastalığın belirli bir popülasyonda ya da bölgede belli bir oranda sürekli bulunmasıdır.

Prevalans türkçesi ne demek?

Yaygınlık. Bir hastalığın belli bir popülasyon içinde belli bir süre aralığında eski ve yeni olguların birlikte görülme oranı veya yaygınlığı. prevalans, 9 karakter ile yazılır. ... prevalans kelimesinin tersten yazılışı snalaverp diziliminde gösterilir.

Insidans nedir nasıl hesaplanır?

Prevalans sayısının risk altındaki kişi sayısına bölünmesiyle hız elde edilir. Genellikle 10n kişideki olgu sayısı olarak gösterilir. ? İnsidans hızı, bir toplumda, belirli bir zaman süresindeki yeni vakaların ölçütüdür.

Epidemiyolojik Araştırma Türleri Nelerdir?

Epidemiyolojik araştırma yöntemleri, niteliksel (kalitatif) ve niceliksel (kantitatif) araştırma yöntemleri olmak üzere temelde ikiye ayrılır.

  • Niteliksel Araştırma Yöntemleri. ...
  • Niteliksel araştırmalarda örnekleme yöntemleri. ...
  • Niceliksel Araştırmalar.

Epidemiyolojik çalışmalar kaça ayrılmaktadır?

Epidemiyolojik araştırmalar, hastalıkların ve sağlık sorunlarının; dağılımını gösterme, nedenlerini belirleme, nedenleri netleştirme ve çözüm yolları bulma durumlarına, daha temelde de; gözlemsel veya deneysel olmalarına göre çeşitli gruplar altında incelenebilir.

Geriye dönük çalışma ne demek?

Olgu-Kontrol çalışmalarına geriye yönelik çalışmalar (retrospective studies) da denir. Bu tür çalışmalarda bir sonuçtan risk faktör- lerine ulaşma amaçlanır. ... Bu tür çalışmalar- da bir risk etkeninin etkisi ileriye doğru incelenir.

Randomize kontrollü çalışma ne demek?

Randomize kontrollü çalışma; yeni çıkan bir bir ilacı, bir tedaviyi veya başka bir müdahale çeşidini test etmek amacıyla benzer özelliklere sahip kişilerin deney ve kontrol grubuna ayrıldığı çalışma modelidir. Deney grubuna, araştırılan müdahale yöntemi uygulanıyor ve sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılıyor.

Retrospektif çalışma ne demek?

Hasta- ların zaman içinde ileriye yönelik izlenmesine prospektif ko- hort çalışmaları denir. Sonuçlar araştırma başladıktan sonra elde edilir. Araştırmacının belli bir noktadan geçmiş zamana doğru kohort deneklerini izlemesine ise retrospektif kohort çalışmaları denir.

Retrospektif kohort ne demek?

Retrospektif Kohort Araştırmaları: Kayıtlardan geriye dönük izlemeler yapılan araştırmalardır. ... Belirlenmiş olan kohort, bir süre kayıtlardaki bilgileri ile retrospektif olarak izlenir, daha sonra bu kohorttan sağ kalan/bulunabilenler ileriye dönük biçimde izlenebilir.