Alevilikte ocak ne anlama gelir?

İçindekiler:

  1. Alevilikte ocak ne anlama gelir?
  2. Alevilikte dede ne yapar?
  3. Alevilikte dede kime denir?
  4. Semah yapmak ne anlama gelir?
  5. Cemi yöneten kişiye ne denir?
  6. Aleviler neden Cem yapar?

Alevilikte ocak ne anlama gelir?

Alevî ocakları, Alevî-Bektâşî ibadetinde imam makamında oturan dedelerin soyunu ifade eder. Dedelik kurumu yapısı gereği soy güden, soya tâbî olan bir kurumdur. Buna göre bir dede öldüğünde yerine oğlu geçmektedir. Bu olgu Alevî geleneğinde ocak şeklinde adlandırılır.

Alevilikte dede ne yapar?

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nizârî Bâtınî-İsmâ'îl'îyye, Hurûf'îyye, Keysân'îyye ve İmâm'îyye-i İsnâ'aşer'îyye Şîʿîliğiyle ilgilidir. Dede / Alevî, Alevilik'te Ehli Beyt soyundan gelen Şerif ve Seyyidlere içtimai ve dinî liderlere, yani önderlere verilen addır.

Alevilikte dede kime denir?

Alevîlik'te dedeler ocakzâdedir. Bir kimsenin dede olması için dede soyundan gelmesi şarttır. Alevîler genellikle dedelerin Hz. Ali soyundan geldiğini kabul ederler.

Semah yapmak ne anlama gelir?

Semah, Alevi ve Bektaşi topluluklarında yaygın olan ve müzik eşliğinde uygulanan tören nitelikli Tarîkat Âyini'dir.

Cemi yöneten kişiye ne denir?

Bu hizmetliler, Pir yad Mürşit, rehber, gözcü, çerağcı (ışıkçı), zakir, süpürgeci, kurbancı, sakacı, semahçı, peyik (haberci), tarikçi ve kapıcıdır. Pir, Cem töreni başlar başlamaz, törene katılanlardan rızalık ister. Katılanların tamamının rızalık vermesiyle birlikte Cem Töreni başlar ve Pir, Cemi yönetir.

Aleviler neden Cem yapar?

Cem, Alevilerin, Bektaşilerin cemaatle birlikte yaptığı, son derece ayrıntılı kurallara bağlanmış ibadet. Cem, yalnızca dinsel nitelikli bir toplantı değil, aynı zamanda hem ruhen yenilenme, yıkanma ve hem de toplumsal ve bireysel sorgulanma yeridir.