Mesane felci nedir?

İçindekiler:

  1. Mesane felci nedir?
  2. Mesane neden kasılır?
  3. Nörojenik mesane düzelir mi?
  4. Mesane neden çalışmaz?
  5. Aktif mesane ne demek?
  6. Nörojenik nedir ne demek?
  7. Mesane kontrol kaybı nedir?
  8. Mesane neden tahriş olur?
  9. Aktif mesanenin belirtileri nelerdir?

Mesane felci nedir?

İdrar boşaltamama nedeni, sinir hasarına bağlı olarak gelişen mesane kasında kasılamama (felç) ya da mesane kasının işeme esnasında kasılırken büzüklerin gevşeyeceği yerde, onların da kasılması ve idrarın atılacağı yolun açılamaması bilakis daha da kapanmasıdır.

Mesane neden kasılır?

Fakat, mesanede depolanan idrar, mesanenin potansiyelini zorlamaya başladığında beyine ulaşan sinyaller sıklaşmaya başlar ve beyin tuvalete gitme isteği yaratarak baskıyı ortadan kaldırır. Bu sayede mesane adalesi kasılmaya başlar. İdrarı tutmamızı sağlayan kaslar gevşer. Bu sayede de kişi idrara çıkar.

Nörojenik mesane düzelir mi?

Nörojen mesaneye yol açan durum kalıcı bir hasara bağlı ise bu durum mesaneyi uyaran sinirlerde de kalıcı hasar yapmış olabilir. Hiç kasılmayan olgularda günümüzde henüz bu klinik durumun kesin tedavisi bulunmamaktadır.

Mesane neden çalışmaz?

Sinir sistemindeki bir bölümde, travma, infeksiyon, ameliyat, doğumsal v.b. nedenlerle meydana gelen bir hasar nedeniyle normal mesane fonksiyonunun kaybına nörojen mesane denir.

Aktif mesane ne demek?

Aşırı aktif mesane; idrar torbası (mesane) kasının istemsiz kasılmaları sonucu gelişen ve sosyal yaşamı ileri derecede etkileyen bir hastalıktır. Normal şartlarda mesanedeki idrar belli bir hacme ulaşmadan işeme isteği vermez.

Nörojenik nedir ne demek?

Nörojen mesane, sinirleri, beyni ya da omurilik bölgesini etkileyen bir hastalığa ya da hasar sonrası mesanenizin kontrolü ile ilgili sorun demektir. İdrar yapamama, sık sık gitme, kesik kesik idrar yapma, sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bazı hastalarda bu durum nörojenik yani sinirsel nedenlere bağlı olur.

Mesane kontrol kaybı nedir?

İdrarını tutamamak İdrar kaçırma - mesane kontrolünün kaybı - yaygın ve çoğu zaman sıkıntı verici bir sorundur. Şiddet, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda zaman zaman idrar kaçırmaktan, tuvalete zamanında varamayacağınız kadar ani ve şiddetli bir idrara çıkma dürtüsüne kadar değişir.

Mesane neden tahriş olur?

En sık nedeni bakterilerin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Kadınlarda, idrarı mesaneden dışarı taşıyan ve üretra adı verilen tüpün erkeklere kıyasla daha kısa olmasından ötürü daha sık rastlanır. İnterstisyel sistit ise mesanede enfeksiyon belirtisi olmadan, mesane duvarının iltihaplanması ve tahrişi olmasıdır.

Aktif mesanenin belirtileri nelerdir?

Aşırı aktif mesane semptomları nelerdir?
  • Ani idrar yapma ihtiyacı ve bunun erteleyememe sıkıntısı
  • İstemsiz idrar kaçırma.
  • Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
  • Gece idrar yapma ihtiyacı ile uyanma.