CHP lideri kimdir?

İçindekiler:

  1. CHP lideri kimdir?
  2. CHP Partisi'ni kim kurdu?
  3. 1950 1960 yıllar arasında Chp'nin Genel Başkanlığını hangi isim yapmıştır?
  4. Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı ne zaman oldu?
  5. CHP Partisi neyi savunur?

CHP lideri kimdir?

Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi/Başkanlar

CHP Partisi'ni kim kurdu?

Cumhuriyet Halk Partisi, tarihinde Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde kurulan ve Türkiye'de etkinlik gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "CHP" şeklindedir. Simgesi Altı Ok'tur. TBMM'de 135 milletvekili ile ana muhalefeti temsil eden partidir.

1950 1960 yıllar arasında Chp'nin Genel Başkanlığını hangi isim yapmıştır?

Cumhurbaşkanı İsmet İnönü bu kurultayda partinin "Değişmez Genel Başkanı" seçildi. Vefat eden Atatürk ise Ebedi Şef ilan edildi. Bu şekilde İnönü, Milli Şef oluyordu. Atatürk'ten sonra cumhuriyetin başına seçilen İnönü devletin tek partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin de başına geçmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu CHP Genel Başkanı ne zaman oldu?

tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayı'nda, 1249 delegeden 1200'ünün imzasını alarak ve tek aday olarak girdiği kurultayda geçerli 1189 oyun tamamını alarak CHP'nin 7. genel başkanı olmuştur.

CHP Partisi neyi savunur?

22 Haziran 1953'te toplanan 10. Kurultay'da parti programında ilk kez "Hukuk Devleti" kavramına yer verildi, iki meclisli bir sisteme geçilmesi, Anayasa Mahkemesi'nin kurulması, seçim güvenliği, yargıç bağımsızlığı, sendika ve meslek örgütleri kurma özgürlüğü, işçilere grev hakkı gibi görüşler programa girdi.