Kadında HPV nasıl tedavi edilir?

İçindekiler:

  1. Kadında HPV nasıl tedavi edilir?
  2. Skuamöz papillom neden olur?
  3. HPV nin neden olduğu hastalıklar?
  4. Skuamöz papillom NOS ne demek?
  5. HPV nin neden olduğu kanserler?

Kadında HPV nasıl tedavi edilir?

Günümüzde HPV virüsünü tamamen ortadan kaldıran bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bağışıklık sistemi normal çalışan sağlıklı bireylerin minimum yüzde 80'ninin bu virüsü vücuttan temizleyeceği bilinmelidir. HPV enfeksiyonu tedavisinde, virüsün yol açtığı lezyonlara özel tedavi planlaması yapılmaktadır.

Skuamöz papillom neden olur?

Oral skuamöz hücreli papillom (OSHP), human papillo- ma virüs (HPV)'ün neden olduğu çok katlı skuamöz epitelin benign proliferasyonu sonucu meydana gelen papiller veya verrüköz ekzofitik kitledir (1,2). Lezyonun patogenezinde HPV'nin varlığı genel olarak kabul görse de viral köken halen tartışmaya açıktır (3).

HPV nin neden olduğu hastalıklar?

HPV 16 enfeksiyonu dünya genelinde baş boyun, anüs, vuva ve vajen kanserlerinin gelişiminden sorumlu en güçlü kanserojen ajanlardan biridir. Tütün kullanımı akciğer kanseri riskini 10 misli arttırırken, HPV-16 enfeksiyonu da rahim ağzı kanseri riskini yaklaşık 300 misli arttırmaktadır.

Skuamöz papillom NOS ne demek?

Oral skuamöz hücreli papillom (OSHP), çok katlı epitelin benign proliferasyonu sonucu meydana gelen papiller veya verrüköz ekzofitik kitledir ve genellikle human papilloma virüs ile ilişkilendirilir. Ağzın herhangi bir yerinde görülebilen lezyonların yerleşim alanı sıklıkla dil, dudak ve yumuşak damaktır.

HPV nin neden olduğu kanserler?

HPV kendiliğinden kaybolabilir veya geçmeyebilir. Kalan genital siğiller çeşitli kanser türleri başta olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu kanser türleri arasında; serviks (rahim ağzı) kanseri, anal kanser, penis kanseri ve baş-boyun kanserleri bulunur.