Kars Aşıkları kimlerdir?

İçindekiler:

  1. Kars Aşıkları kimlerdir?
  2. Ozanlar kimler?
  3. Şu tepenin arkasında kimin eseridir?
  4. Sivas ozanları kimlerdir?
  5. Çukurova'da yetişen aşıklar kimlerdir?
  6. Halk ozanlarına neden âşık denir?
  7. Bade içme anısı kime ait?
  8. Bade içme safhaları nelerdir?
  9. Aşık Reyhani eserleri nelerdir?

Kars Aşıkları kimlerdir?

Kağızmanlı Hıfzi, Toruni, Dede Kasım, Aşık Avasi, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova Kars'ın yetiştirdiği en önemli aşıklar arasındadır.

Ozanlar kimler?

Alevi-Bektaşilerin büyük saydıkları yedi büyük ulu ozan vardır. Söz edilen yedi ulu ozanlar şunlardır; Seyyid İmadeddin Nesimi, Şah Hatayi (Şah İsmail), Fuzuli, Yemini, Virani, Pir Sultan Abdal ve Kul Himmet'tir.

Şu tepenin arkasında kimin eseridir?

Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yer alan ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani'nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları Dilaver Düzgün ...

Sivas ozanları kimlerdir?

Sivas'ın şair ve aşıkları şunlardır: Şemseddin Sivasi, Pir Sultan Abdal, Ruhsati, Kul Himmet, Suzi, Aşık Veysel, Zaralı Halil Söyler, Mesleki, Aşık Talibi, Recep Kamil, Şeyh Halit.

Çukurova'da yetişen aşıklar kimlerdir?

1950'li yıllarda gezginci âşık olarak Çukurova'ya gelen ve Çukurova'yı köy köy gezen Âşık Hüseyin, Âşık Veysel ve Âşık Ali İzzet Anadolu âşıklık geleneğini Çukurova âşıklarına tanıtarak Çukurova âşıklık geleneğine katkıda bulunmuşlardır.

Halk ozanlarına neden âşık denir?

Halk diliyle ve hece vezniyle meydana getirilen, saz eşliğinde söylenen şiirlerden oluşan geleneksel edebiyatımızın adıdır. Bu geleneği sürdüren şairlerimize Âşık denildiği için bu edebiyata da Âşık Edebiyatı denilmiştir. ... Hece ölçüsünün 7, 8, 11'li kalıpları çok kullanılmıştır.

Bade içme anısı kime ait?

Bir pîr tarafından: Ercişli Emrah'a bade bir pîr tarafından sunulmuştur.

Bade içme safhaları nelerdir?

Âşıklık Geleneğinde Rüya ve Bade İçme Motifi
  • Hazırlık Safhası: Âşık ve maşukun bade içmeden önce ki (âşık olmadan önceki) durumunun ele alınması.
  • Rüya: Bir yerde (çesme, harman, mezarlık) uyuma, pir (aksakallı ihtiyar, derviş, Hazreti Hızır) elinden üç bade içilmesi.
Daha fazla öğe...

Aşık Reyhani eserleri nelerdir?

Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan ve çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani'nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı "Alvarlı Reyhani" (1962), "Böyle Bağlar" (1966), "Kervan" (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan "Şu Tepenin Arkasında" adlı kitapları Dilaver Düzgün ...