Katarakt olduğumu nasıl anlarım?

İçindekiler:

  1. Katarakt olduğumu nasıl anlarım?
  2. Gozde katarakt olursa ne olur?
  3. Katarakt gözle görülür mü?
  4. Katarakt körlük yapar mı?
  5. Katarakt tek gözde olur mu?
  6. Katarakt ameliyatsız tedavi ile geçer mi?
  7. Katarakt oluşumu nasıl önlenir?
  8. Katarakt Genclerde olur mu?
  9. Genc yasta katarakt neden olur?
  10. Mercek kayması belirtileri nelerdir?
  11. Katarakt ameliyatsız düzelir mi?

Katarakt olduğumu nasıl anlarım?

Kataraktın en belirgin belirtilerinin arasında çift görme, görme seviyesinde azalma, gece görüşünde bozulma, ışığa hassasiyet, gözlük numaralarının sık değişmesi ve renklerde bulanıklaşma gibi sorunlar oluşmaya başlar, bu belirtiler genellikle yaşa bağlı olarak kendini gösterir.

Gozde katarakt olursa ne olur?

Katarakt, göz bebeğinin arkasında bulunan ve görmeyi sağlayan göz merceğinin (lensin) saydamlığını kaybederek matlaşmasına bağlı olarak görmenin azalması ile sonuçlanan bir hastalıktır. Göz merceğinin matlaşması, kişinin buğulanmış bir camın arkasından bakıyormuş gibi görmesine yol açar.

Katarakt gözle görülür mü?

Katarakt, ortalama 55-60 yaşlarda göz merceğinde hafif bir matlaşma ve sertleşme başlar. Belirtileri arasında renklerin canlılığında ve görme kalitesinde azalma, araba farlarından rahatsız olma, alacakaranlıkta ve sisli havalarda detayları görememe bulunur. Katarakt hastaları renkleri daha çok pastel tonlarda görür.

Katarakt körlük yapar mı?

Prof. Dr. Alimgil, "Dünya Sağlık Örgütü'ne göre katarakt, yüzde 51 ile dünyadaki körlük ve görme bozukluğunun önde gelen nedenleri arasında yer alıyor. Öyle ki 2020'de 40 milyon insanın katarakt nedeniyle kör olacağı tahmin ediliyor.

Katarakt tek gözde olur mu?

Katarakt genellikle her iki gözde de gelişir, ancak eşit şekilde değil. Bir gözdeki katarakt diğerinden daha ileri olabilir ve gözler arasında görme farklılığına neden olabilir.

Katarakt ameliyatsız tedavi ile geçer mi?

Günümüzde kataraktın ameliyatsız tedavisi yoktur. Göz muayenesi sırasında göz doktorunuz, kataraktınız ilerlememişse ve görmeyi bozmuyorsa henüz ameliyat gerekmediğini söyleyebilir.

Katarakt oluşumu nasıl önlenir?

Açık havada, güneşte iş yapanların mutlaka korunması gerekiyor. Şapka takarak, güneş gözlüğü takarak bu etkilerden kaçınılması gerekiyor. Bunlar dışında genetik faktörler rol oynuyor. Güneşten korunarak, içki ve sigara içmeyerek, gözlük takarak ve C vitamini yüksek besinler alarak yaşlılık kataraktından korunabiliriz.

Katarakt Genclerde olur mu?

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte görüldüğü düşünülen katarakt hastalığı, erken yaşta da ortaya çıkabiliyor. Buğulu bir camın arkasından bakıldığı hissine neden olan hastalık, kısa sürede tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olabiliyor.

Genc yasta katarakt neden olur?

Kataraktın, bebeklikten yaşlılığa her dönemde görülebildiğine vurgu yapan Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, erken yaşta ortaya çıkan kataraktı genellikle düşme, çarpma, travma veya kortizon kullanımı gibi etkenlerin tetiklediğini söyledi.

Mercek kayması belirtileri nelerdir?

Kaymış olan göz içi lensin en yaygın belirtisi görme değişikliğidir. Görmenin ne derece etkilendiği göz içi lensin ne kadar kaydığına bağlıdır. Göz içi lens kayması ayrıca retina dekolmanı, kanama, göz içi inflamasyonu, maküla ödemi , glokom ve korneal ödem gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir.

Katarakt ameliyatsız düzelir mi?

Günümüzde kataraktın ameliyatsız tedavisi yoktur. Katarakt ameliyatının zamanlaması kişinin yaşam koşullarına ve görme ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterir.