Aksiller lenf nodu diseksiyonu ne demek?

İçindekiler:

  1. Aksiller lenf nodu diseksiyonu ne demek?
  2. Lenf nodu mevcuttur ne demek?
  3. Memedeki lenf nodu nedir?
  4. Aksiler diseksiyon ne demek?
  5. Patolojik servikal lenf nodu nedir?
  6. Tıpta diseksiyon ne demek?

Aksiller lenf nodu diseksiyonu ne demek?

Meme kanseri ameliyatında koltuk altı lenf bezleri çıkartılarak (aksiller lenf nodu diseksiyonu) hem gidişat için durum tespiti yapılmış, hem de meme kanserinin önemli yayılma yollarından biri ortadan kaldırılmış olur. Meme kısmen alınsa da tümüyle alınsa da bu dokuların çıkartılması gerekebilir.

Lenf nodu mevcuttur ne demek?

Lenf bezleri olarak da adlandırılan bu yapılar, vücudumuzun enfeksiyonlarla savaşma da hayati rol oynarlar. Dolayısıyla şişmiş lenf nodları (lenfadenopati) bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesidir. Lenf nodları en yaygın olarak bakteri veya virüslerin neden olduğu enfeksiyonların bir sonucu olarak şişebilir.

Memedeki lenf nodu nedir?

Meme kanserinin gidişatını etkileyen bir kriter olarak bilinen lenf nodları memenin mevcut yapısında oluşmuş bir kanserli hücrenin sıçraması anlamına gelir. Genellikle tümörlerde 2 cm'nin daha altındaki yapılar hastaların lenf nodlarına sıçrayama yapabilir. Bu sıçrama sonucu koltuk altı açılır.

Aksiler diseksiyon ne demek?

Aksiller disseksiyon; başta meme kanseri olmak üzere, yassı epitel hücreli karsinom ve malign melanomda yapılan cerrahi prosedürlerden biridir. Aksiller bölgedeki lenf nodlarının temizlenmesi zor bir operasyondur. Bu operasyon sırasında dikkatli olunması gereken pek çok yapı vardır.

Patolojik servikal lenf nodu nedir?

Servikal bölgede 1.5 cm'den büyük (küçük çocuklarda 2 cm'den büyük), epitroklear bölgede 0.5 cm'den, mediasten ve inguinal bölgede 1.5 cm'den, görüntüleme ile abdomende 2 cm'den büyük olan lenf nodu boyutları patolojik kabul edilir.

Tıpta diseksiyon ne demek?

Tıpta diseksiyon şu anlamlara gelmektedir: Dokuların ya da yapıların cerrahi olarak izole edilmesine denir. Dokuların ya da yapıların tıbbi yöntemler ile açığa çıkarılmasına denir. Diseksiyon işlemine tıpta anatomizasyon da denmektedir.