Etnografik Alan Çalışması Nedir?

İçindekiler:

  1. Etnografik Alan Çalışması Nedir?
  2. Etnografik araştırma nedir?
  3. Etnografik betimleme nedir?
  4. Etnografik tasarım nedir?
  5. Nitel araştırma Durum Çalışması Nedir?
  6. Etnografik araştırmalarda yaygın olarak kullanılan yöntem nedir?
  7. Nicel araştırmanın amaçları nelerdir?
  8. Kesitsel tarama modeli nedir?
  9. Nicel araştırma yöntemleri nelerdir?
  10. Durum çalışması nitel mi?
  11. Açıklayıcı Durum Çalışması Nedir?
  12. Alan araştırma Yöntemleri Nelerdir?
  13. Nicel araştırmanın ilkeleri nelerdir?
  14. Kesitsel araştırma ne demek?
  15. Genel tarama yöntemi nedir?

Etnografik Alan Çalışması Nedir?

Etnografya başta sosyal antropologlar olmak üzere pek çok sosyal-beşeri bilimciyi ilgilendiren bir metodolojidir. ... Çağdaş etnografik araştırmalar, sadece araştırmacının kendi kültürü dışındaki insanlara bakmakla kalmayıp aynı zamanda yakın kültürlerdeki insanları daha iyi anlamaya çalışmaktadır.

Etnografik araştırma nedir?

Etnografi, antropolojinin en yaygın olarak kullandığı sosyal araştırma yöntemlerinden biridir. ... Etnografik yöntem; kültür ve günlük hayatın anlamını çözmeye çalışan bir yöntemidir. Araştırmacı; kişilerin söylediklerinden çok bilinçaltında yer eden, davranışlarını yönlendiren gerçekleri ortaya çıkarmaya odaklanır.

Etnografik betimleme nedir?

Etnografi, bir insan grubunu ya da bir grubun kültürünü anlama ve betimleme için gösterilen bilimsel çabaların bütünüdür.

Etnografik tasarım nedir?

Tasarım sürecinde etnografik yaklaşımla gerçekleştirilen araştırma ve inceleme pratiği, insanların kullanım alışkanlıklarını etkileyen çevrelerini ve bu çevreyle olan ilişkilerini olabilecek en doğal haliyle – mümkünse ilk ağızdan dinleyerek ya da birebir şahitlik ederek – öğrenip, yeni bir ürün ortaya koyma ya da var ...

Nitel araştırma Durum Çalışması Nedir?

Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi Durum çalışması, güncel olan ve araştırmacı kontrolünün değişkenler üzerinde olmadığı durumlarda bu durumun sebeplerini, nedenleri ve sonuçlarını anlamak, tanımlamak ve betimlemek için kullanılan bir araştırma yöntemidir.

Etnografik araştırmalarda yaygın olarak kullanılan yöntem nedir?

Antropolojik bir yaklaşım olan etnografi ' kültür ve günlük hayatın anlamına ' odaklı bir araştırma yöntemidir. Bu tür yöntemlerin asıl amacı, bir topluluğun ( genelde küçük grupların ) kültürünü, geleneklerini, inançlarını ve davranışlarını yazılı olarak açıklamak, tanımlamaktır.

Nicel araştırmanın amaçları nelerdir?

Nicel araştırmaların amacı, hipotezleri sınayarak sosyal olgular arasındaki nedensellik ilişkilerini açıklamak, bulgularını genellemek, böylece sosyal yaşamı düzenleyen kültürden ve zamandan bağımsız Page 2 2 sosyal kanunları ortaya koymak, sosyal olgu ve olaylar hakkında tahminlerde bulunmayı mümkün kılmaktır.

Kesitsel tarama modeli nedir?

Kesitsel araştırmalar genellikle örneklemin büyük olduğu ve bir çok farklı özellikteki topluluğu kapsadığı araştırmalardır. bağlı değişimlerini incelemek üzere farklı zamanlarda yinelenen ölçümler yapılmaktadır.

Nicel araştırma yöntemleri nelerdir?

Nicel araştırmanın temel veri toplama araçları; anket, kaynak incelemesi, deney, görüşme ve gözlemlerdir.

Durum çalışması nitel mi?

Öte yandan, Creswell (2007)'e göre durum çalışması; araştırmacının zaman içerisinde sınırlandırılmış bir veya birkaç durumu çoklu kaynakları içeren veri toplama araçları (gözlemler, görüşmeler, görsel-işitseller, dokümanlar, raporlar) ile derinlemesine incelediği, durumların ve duruma bağlı temaların tanımlandığı nitel ...

Açıklayıcı Durum Çalışması Nedir?

Açıklayıcı Durum Çalışması: Bu durum hakkında bilgi vermek, aşina olunmayan durumları bilindik hale getirmek ve gerçek hayat durumları ile ilgili bağlantıları açıklamak için kullanılır. Keşfetmeye Dayalı Durum Çalışması: Bu tür durum çalışması açık ve tek bir çıktısı olmayan durumları incelemesi için kullanılır.

Alan araştırma Yöntemleri Nelerdir?

Alan araştırmasında kullanılan bazı metotlar vardır: gayriresmî röportajlar, direkt gözlem, grupla beraber yaşamak, toplu tartışmalar, grup içinde üretilen kişisel belgelerin analizi, kendi kendine analiz, çevrim dışı veya çevrim içi olarak gerçekleştirilen faaliyetlerin sonuçları, ve yaşam hikâyeleri.

Nicel araştırmanın ilkeleri nelerdir?

Nicel araştırma yaşanan olguları nesnelleştirerek gözlem yapılabilir duruma getiren, ölçümleyen ve sayısal bir ifade ile ortaya koyan araştırmalardır. Nicel araştırma gözlem ve ölçüm ile tekrarlanabilir, objektif bir şekilde ortaya konulabilir sayısal araştırma olarak da bilinmektedir.

Kesitsel araştırma ne demek?

- Kesitsel araştırma (Prevalans Araştırmaları/taramalar) İlgilenilen hastalığın toplumdaki sıklığının (prevalansının) araştırıldığı, bütün topluma genellenebilir sonuçlar elde edilen, toplumun tamamının veya temsil eden bir örneğinin incelendiği çalışmalardır.

Genel tarama yöntemi nedir?

Genel tarama modelleri, çok sayıda elemandan oluşan bu evrende, evren hakkında genel bir yargıya varmak amacı ile, evrenin tümü ya da ondan alınacak bir grup, örnek ya da örneklem üzerinden yapılan tarama düzenlemeleridir. Genel tarama modelleri ile tekil ya da ilişkisel taramalar yapılabilir.