Adet olunca neden ishal oluruz?

İçindekiler:

  1. Adet olunca neden ishal oluruz?
  2. Prostaglandin seviyesi nasıl düşürülür?
  3. Prostaglandin seviyesi neden artar?
  4. Prostaglandin neden artar?

Adet olunca neden ishal oluruz?

Vücutta üretilen çok sayıda prostaglandin, bağırsakların kasıp gevşemesini sağlayan kasların içine girer ve bağırsaklarda büzülme meydana getirir. Bu durum ise dışkının çabuk bir şekilde itilmesine ve ishal oluşumuna neden olur. Ayrıca, prostaglandinler regl döngüsü sırasında yaşanan ağrılı krampların da sebebidir.

Prostaglandin seviyesi nasıl düşürülür?

Ağrı kesiciler; prostaglandin üretimini bloke ederler. Yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler (aspirin, naproxen ve ibuprofen) ağrının azalmasından etkilidir, krampların şiddetini azaltır ve bulantı, kusma ve ishal gibi eşlik eden yakınmaları da ortadan kaldırırlar. Doğum kontrol hapları yumurtlamayı baskılarlar.

Prostaglandin seviyesi neden artar?

Çok şiddetli adet sancısı çeken kadınların adetlerinin ilk 2 gününde prostaglandin seviyesinin yüksek olması bu görüşü desteklemektedir. Prostaglandin üretimi progesteron denilen bir hormon tarafından kontrol edilir. Adetin başlamasıyla progesteron seviyesi aniden düşer ve prostaglandin yükselir.

Prostaglandin neden artar?

Prostaglandinler rahim tarafından üretilen kimyasal maddelerdir. Prostaglandinlerin etkisi ile rahim kasları kasılır. Kanama öncesinde bu maddelerin düzeyi artar. Döngü başında prostaglandin düzeyleri yüksektir.