Gusül abdesti alamadığımız durumlarda ne yapmalıyız?

İçindekiler:

  1. Gusül abdesti alamadığımız durumlarda ne yapmalıyız?
  2. Gusül abdesti banyodan önce mi alınır sonra mı?
  3. Banyo yapmak gusül abdesti sayılır mı?
  4. Gece duş almak caiz mi?

Gusül abdesti alamadığımız durumlarda ne yapmalıyız?

Teyemmüm, bazı durumlarda abdest ve gusül yerine geçen istisnai bir uygulama olup, ancak belli bir mazeretin bulunması halinde yapılabilir. Abdest ve gusül için su bulunmaz veya bulunur da kullanma imkanı olmazsa her ikisi yerine geçmek üzere teyemmüm yapılır.

Gusül abdesti banyodan önce mi alınır sonra mı?

Müslümanlar arasında yaygın olan davranış banyodan önce gusül abdesti almaktır. Çünkü banyo yapacağın halde gusül abdestine zaman ayırıp abdest almak daha sevap sayılmaktadır. Yani gusülden sonra banyo yapılmasında hiçbir sakınca yoktur.

Banyo yapmak gusül abdesti sayılır mı?

Kişi gusül abdesti kastı olmaksızın banyo yaptığında veya serinlemek için duş aldığında ağzına-burnuna su ulaşmış ve vücudunda kuru bir yer kalmamış ise guslün farzları yerine gelmiş olacağından gusül abdesti almış sayılır. Çünkü Hanefi mezhebine göre gusülde niyet şart olmayıp guslün sünnetlerindendir.

Gece duş almak caiz mi?

Bazı insanlar, akşam veya gece sabaha doğru banyo yaptığında şeytan dokunur, aklını kaybedebilirsin, diyorlar. ... Bazı vakitlerde banyoya girilmesi adab açısından uygun görülmemiştir. Ama bu vakitlerde banyo yapmak günah değildir, ihtiyaç olduğunda banyo yapılmalıdır. Mümkünse başka vakitler tecih edilmelidir.